Έρπης Γεννητικών Οργάνων

Ο ιός βρίσκεται μέσα στα δερματικά έλκη (πληγές-δερματικές βλάβες), που προκαλεί. Η επαφή με τα έλκη-πληγές, μεταδίδει τον ιό. Επίσης ο ιός μπορεί να βρίσκεται και στο δέρμα της γεννητικής περιοχής έστω και εάν δεν υπάρχουν τοπικά σημεία λοίμωξης.

Όταν ο ιός HSV προσβάλει τον οργανισμό παραμένει για πάντα. Προκαλεί κατά διαστήματα νέα κλινικά σημεία, με έλκη στην γεννητική περιοχή.
Ο ιός HSV1 προκαλεί μολύνσεις κυρίως στο στόμα και στα χείλη (επιχείλιος έρπης). Ο ιός αυτός μετά από την πρώτη μόλυνση που θα προκαλέσει, παραμένει για πάντα στον οργανισμό.
Έχει την ικανότητα να ενεργοποιείται ξανά και να δημιουργεί έλκη στα χείλη και στο στόμα. Αυτό συμβαίνει όταν ο ασθενής προσβάλλεται από πυρετό ή παρουσιάζει μια άλλη ασθένεια ή όταν για διάφορους λόγους μειώνεται η άμυνα του οργανισμού του.
Ο ιός HSV1, εκτός από τον επιχείλιο έρπη μπορεί να προκαλέσει και έρπη των γεννητικών οργάνων. Αυτό συμβαίνει όταν η γεννητική περιοχή κάποιου ατόμου, έλθει σε επαφή με το σάλιο κάποιου άλλου που πάσχει από επιχείλιο έρπη.
Η μόλυνση με τον ιό HSV1 των γεννητικών οργάνων και της γεννητικής περιοχής, συμβαίνει μόνο σε περίπτωση στοματικού έρωτα.

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα;

Τα πρώτα σημεία μετά από την προσβολή από τον ιό HSV2, εκδηλώνονται συνήθως μετά από 2 εβδομάδες. Αρχικά εμφανίζονται μικρές φουσκάλες πάνω στα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή του πρωκτού.Στη συνέχεια σπάζουν και προκαλούνται τοπικά έλκη του δέρματος που συνοδεύονται από πόνο και κνησμό.
Μπορεί να συνοδεύονται από διόγκωση των λεμφαδένων της περιοχής, μια γενική αδιαθεσία και σπανιότερα πυρετό. Τα έλκη επουλώνονται μετά από δύο εβδομάδες. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να εμφανιστούν ξανά τα ίδια κλινικά σημεία. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ασθενείς μολύνονται από τον ιό HSV2, χωρίς να το αντιληφθούν διότι τα συμπτώματα τους είναι ήπια ή ακόμη δεν παρουσιάζουν έλκη ή εάν τα παρουσιάσουν είναι περιορισμένα με αποτέλεσμα να θεωρήσουν ότι πρόκειται για κάτι άλλο.
Οι ασθενείς που εκδηλώνουν κλινικά σημεία του έρπη των γεννητικών οργάνων, μπορεί να παρουσιάζουν υποτροπές της ασθένειας, με επαναλαμβανόμενα επεισόδια μέχρι και 4 έως 5 φορές το χρόνο.
Σταδιακά όμως με το πέρασμα του χρόνου, η συχνότητα και η σοβαρότητα των νέων επεισοδίων του έρπη των γεννητικών οργάνων μειώνεται.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα άτομα που γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό HSV, είναι πιθανόν να νιώθουν άβολα και να είναι στενοχωρημένα από το γεγονός αυτό.

Εγκυμοσύνη και έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και θανατηφόρες λοιμώξεις σε νεογνά των οποίων η μητέρα έχει ενεργό λοίμωξη στα γεννητικά όργανα κατά την ώρα του τοκετού.
Εάν μια γυναίκα έχει ενεργό λοίμωξη με έρπητα κατά τον τοκετό, συστήνεται να γίνεται καισαρική τομή για να αποφευχθεί η μετάδοση και μόλυνση του νεογνού με τον ιό HSV.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση μπορεί να γίνει από την κλινική επισκόπηση των κλινικών σημείων της νόσου που θα κάνει ο γιατρός.Επίσης η λήψη δειγμάτων από τις δερματικές βλάβες μπορεί να βοηθήσει τη διάγνωση. Είναι δυνατόν στο υλικό αυτό να αναγνωρισθούν κύτταρα που μολύνθηκαν. Επίσης μπορεί να βρεθούν και αντιγόνα από τον ιό.
Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να δείξουν την ύπαρξη αντισωμάτων που δημιουργήθηκαν εναντίον του ιού HSV2 ή HSV1.

Πόσο συχνή είναι η ασθένεια;

Η συχνότητα του έρπη των γεννητικών οργάνων έχει αυξηθεί δραματικά.Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών, 1 από κάθε πέντε άτομα άνω των 12 ετών, έχει προσβληθεί από τον ιό HSV2. Από το 1970 μέχρι σήμερα παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξης του 30%. Στους έφηβους η μόλυνση αυξήθηκε κατά 500%. Στους νεαρούς ενήλικες αυξήθηκε κατά 200%.
Στις γυναίκες ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι συχνότερη παρά στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι 1 στις 4 γυναίκες έχει προσβληθεί από τον ιό HSV2. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι η μετάδοση από τον άνδρα στη γυναίκα είναι πιο εύκολη παρά το αντίθετο.

Θεραπεία και πρόληψη.

Δεν υπάρχει θεραπεία σήμερα η οποία να εκριζώνει τον ιό από τον οργανισμό. Υπάρχουν φάρμακα εναντίον του ιού HSV, τα οποία μπορούν μειώσουν τη διάρκεια όπως και τη συχνότητα των εκδηλώσεων και υποτροπών της ασθένειας.
Φάρμακα όπως η ακυκλοβίρη μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά και συστηματικά από το στόμα. Η καλύτερη πρόληψη σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής είναι η χρήση προφυλακτικού.
Εντούτοις η προστασία που δίνουν τα προφυλακτικά δεν είναι απόλυτη. Η περιοχή που πάσχει μπορεί να μην καλύπτεται και έτσι ο ιός να μεταδίδεται στο άλλο άτομο κατά την επαφή.
Εάν ο ένας από τους δύο ερωτικούς συντρόφους παρουσιάζει έρπη γεννητικών οργάνων που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι προτιμότερο να μην έχουν ερωτική επαφή ενόσω υπάρχουν κλινικά σημεία. Είναι επίσης καλύτερα να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

ΚΛΕΙΣΤΕ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα η γραμματεία μας, θα επικοινωνήσει μαζί σας για την επικύρωση του ραντεβού.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Μαρτυρίες Ασθενών

  • fb
  • insta
  • yt

Copyright © 2021 All Rights Reserved
Ιατρικό Marketing by

hsLogo200px