Εγκυμοσύνη

 • Η Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

  Μία από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας είναι αυτή της εγκυμοσύνης. Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου, συνεπώς η διατροφή της εγκύου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
  Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να πληροφορήσουμε για τις διατροφικές ανάγκες που έχουν οι έγκυες γυναίκες σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης:

  Τρίμηνα εγκυμοσύνης

  Α Τρίμηνο

  • Κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης οι ανάγκες της εγκύου δεν αυξάνονται σε ενέργεια (θερμίδες), που σημαίνει ότι η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν δεν διαφέρει κατά πολύ από τη φάση προ εγκυμοσύνης.
  • Υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ (Πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, εσπεριδοειδή ) και το σίδηρο (Πηγές: Συκώτι, μοσχάρι, όσπρια).
  • Η διατροφή επίσης θα πρέπει να είναι επαρκής σε ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι απαραίτητα λιπαρά γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός δεν τα παράγει και θα πρέπει να τα προσλαμβάνει με τις τροφές (Πηγές: λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί).
  • Κρατήστε ενυδατωμένο τον οργανισμό καταναλώνοντας αρκετή ποσότητα υγρών (8-10 ποτήρια υγρών / ημέρα). Συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 είναι απαραίτητο σε γυναίκες που στο άμεσο παρελθόν τους εφάρμοζαν χορτοφαγικές δίαιτες. Λάβετε πολυβιταμινούχα σκευάσματα μόνο αν υπάρχει ανάγκη και πάντα με την καθοδήγηση ειδικού.

  B Τρίμηνο

  • Κατά το δεύτερο τρίμηνο καθότι το έμβρυο αναπτύσσεται με γρηγορότερο ρυθμό, έχουμε αύξηση των αναγκών σε ενέργεια από τη μητέρα.
  • Υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι ημερήσιες ανάγκες της εγκύου κατά 330 θερμίδες περίπου επιπλέον.
  • Θα πρέπει τα γεύματα να καλύπτουν τις ανάγκες σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος (ισορροπημένη διατροφή).
  • Αύξηση πρόσληψης υδατοδιαλυτών βιταμινών: Β1,Β2,Β3 και Β6 (Πηγές: χοιρινό μοσχάρι, δημητριακά και παράγωγά τους).
  • Αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης D (Πηγές: γαλακτοκομικά, τυριά).
  • Καλή ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Οι αυξημένες ανάγκες σε φυλικό οξύ, σίδηρο και ω-3 λιπαρά παραμένουν.
  • Λάβετε πολυβιταμινούχα σκευάσματα μόνο αν υπάρχει ανάγκη και πάντα με την καθοδήγηση ειδικού.

  Γ Τρίμηνο

  • Κατά το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη του εμβρύου είναι ραγδαία, για αυτό και η μητέρα κατά τη φάση αυτή βλέπει σημαντική αλλαγή σε κάθε μέτρηση του εβδομαδιαίου σωματικού της βάρους.
  • Οι ανάγκες της σε ενέργεια αυξάνονται μέχρι 450 θερμίδες ημερησίως και καλύπτονται από όλες τις πηγές ενέργειας (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος).
  • Είναι απαραίτητος ένας διατροφικός σχεδιασμός προκειμένου να υπάρχουν ισορροπημένα γεύματα που θα καλύπτουν τα μάκρο και μίκρο θρεπτικά συστατικά.
  • Οι αυξημένες ανάγκες σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες παραμένουν.
  • Η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων είναι απαραίτητη για την κάλυψη του ασβεστίου και του μαγνησίου, πλην των περιπτώσεων όπου λαμβάνεται ειδικό συμπλήρωμα.
  • Καλή ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Οι αυξημένες ανάγκες σε φυλικό οξύ, σίδηρο και ω-3 λιπαρά παραμένουν.
  • Λάβετε πολυβιταμινούχα σκευάσματα μόνο αν υπάρχει ανάγκη και πάντα με την καθοδήγηση ειδικού.

  Στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γενικότερα, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως τις παρακάτω οδηγίες:

  • Καθιερώστε συχνά και μικρά γεύματα. Μην παραλείπετε γεύματα, (τουλάχιστον 3 γεύματα καθημερινά).
  • Καταναλώστε ποικιλία τροφίμων σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, διατροφική πυραμίδα.
  • Αν χρειαστεί θα πρέπει να έχετε την κατάλληλη και έγκαιρη συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών και ανόργανων στοιχείων.
  • Δώστε την απαιτούμενη προσοχή στην ασφαλή επεξεργασία και παρασκευή των τροφίμων.
  • Παρακολουθείτε την αύξηση του σωματικού σας βάρους (μόνο το 30% με 40% καταφέρνει να αυξήσει το βάρος εντός του συνιστώμενου εύρους).
  • Αποφεύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και άλλες επιβλαβείς ουσίες, (δημιουργούν κινδύνους για τη μητέρα αλλά και το παιδί).
  • Εντάξτε στην καθημερινότητά σας την κατάλληλη φυσική δραστηριότητα.

  Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό τρώει ό,τι και η μαμά!Γι' αυτό, για να δώσετε στο μικρούλι σας ένα γερό ξεκίνημα από την κοιλιά, καλό θα ήταν να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, αποφεύγοντας όλα εκείνα που μπορεί να βλάψουν το μικρό πλασματάκι που μεγαλώνει μέσα σας. Ένα φρούτο, για παράδειγμα, είναι υγιεινό, έχει λιγότερες θερμίδες και θα σας δώσει περισσότερες βιταμίνες απ’ ότι ένα κρουασάν ή ένα παγωτό!
  Αυτό δε σημαίνει ότι θα στερηθούμε αυτές τις μικρές γευστικές απολαύσεις για αυτούς τους 9 μαγικούς μήνες! Ούτως ή άλλως δεν είναι κατάλληλη εποχή για αυστηρή δίαιτα. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο όμως, θα σας βοηθήσει να μην πάρετε περιττό βάρος αλλά και να δώσετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο μωράκι σας.
  Μην ξεχνάτε ότι η ποιότητα παίζει σημαντικότερο ρόλο από την ποσότητα της τροφής που περιλαμβάνει το διαιτολόγιό σας.Αν η διατροφή σας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ελλιπής, όσα αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στον οργανισμό σας, χρησιμοποιούνται για τη διατροφή του μωρού σας και οι ελλείψεις εμφανίζονται σε εσάς!
  Επίσης, αρκετές έγκυες αντιμετωπίζουν μικρό ή και μεγάλο πρόβλημα δυσκοιλιότητας που σε συνδυασμό με το επιπλέον βάρος χαλάει μερικές φορές την καλή σας διάθεση. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά και πιείτε αρκετό νερό και χυμούς όπου θα βοηθήσουν σίγουρα να λυθεί αυτό το μικρό πρόβλημα. Μια καλή ιδέα είναι να εντάξετε 2 ακτινίδια ή 2-3 δαμάσκηνα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Επίσης το περπάτημα είναι μια ευχάριστη λύση, καθώς βοηθά στην καλή λειτουργία της κυκλοφορίας του αίματος χωρίς να κουράζει ιδιαίτερα.

  Ομάδες Τροφών

  Γαλακτοκομικά: Προσπαθήστε να καταναλώσετε τουλάχιστον 4-5 είδη την ημέρα από αυτή την ομάδα τροφών (2 ποτήρια γάλα, 1 γιαούρτι, 1 ρυζόγαλο, τυρί φέτα κτλ.). Αν θέλετε να προσέξετε το βάρος σας διαλέξτε γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά.
  Φρούτα και λαχανικά: Τρώτε τουλάχιστον 3 με 4 φρούτα ή χυμούς ανά ημέρα. Ένα πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C ενώ 2 ακτινίδια θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Προσπαθήστε να τρώτε τα φρούτα με τη φλούδα (π.χ. μήλο, αχλάδι), γιατί εκεί βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος βιταμινών και φυτικών ινών.
  Προσπαθήστε καθημερινά να τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, λάχανο κτλ.) κατά προτίμηση κομμένα ωμά σε σαλάτα ή μαγειρεμένα στον ατμό για να αποφύγετε την απώλεια βιταμινών.
  Κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά & όσπρια: Εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο 2 μερίδες από αυτή την ομάδα τροφών. Προτιμήστε το άπαχο κρέας και αφαιρέστε το ορατό λίπος και την πέτσα από το κοτόπουλο. Τα αυγά καλό θα είναι να μην ξεπερνούν τα 3 την εβδομάδα.
  Ψωμί και δημητριακά: Μπορείτε να καταναλώνετε 1 με 2 είδη σε κάθε γεύμα σας, από αυτή την ομάδα τροφών. Π.χ. 5 με 6 κουταλιές της σούπας δημητριακά με το γάλα σας το πρωϊ και 1-2 φέτες ψωμί με το φαγητό σας καλύπτουν την ανάγκη του οργανισμού σας, χωρίς να σας προσθέσουν παραπανίσια κιλά. Δημητριακά, πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα.
  Λάδι και λίπη: Προτιμήστε ωμό ελαιόλαδο στη σαλάτα σας (1-2 κουταλιές της σούπας είναι αρκετό) που αναμφισβήτητα είναι ό,τι πιο υγιεινό!
  Στο λάδι, όταν τηγανίζεται, καταστρέφονται αρκετές από τις βιταμίνες του και μπορεί να γίνει περισσότερο βλαβερό παρά ωφέλιμο για την υγεία σας

  Τροφές που μπορεί να είναι βλαβερές

  Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να βλάψουν εσάς και το αγέννητο μωράκι σας λόγω του ότι μπορεί να περιέχουν βακτήρια ή τοξίνες. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα μη-παστεριωμένα τυριά και γάλατα, σάλτσες (π.χ. μαγιονέζα κτλ.) φτιαγμένες με ωμά αυγά, ωμά οστρακοειδή καθώς και τροφές (π.χ. κοτόπουλο, μπριζόλες, αυγά κτλ.) που δεν είναι καλά ψημένες και έχουν αίμα. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση σε καφεΐνη (συμπεριλαμβανομένων και των αναψυκτικών τύπου κόλα), και αλκοόλ στο ελάχιστο δυνατόν. Πλένετε με άφθονο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά που θα καταναλώσετε. Προσέχετε την ημερομηνία λήξεως των προϊόντων. Ψήνετε καλά τα κρεατικά που καταναλώνετε, ώστε να μην έχουν αίμα. Μην παίρνετε φάρμακα χωρίς την έγκριση του γιατρού σας Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια, αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς, για να μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξει το μωρό σας κάποια αλλεργία. Αν δεν είστε σίγουρες για το πόσο ένα τρόφιμο είναι ασφαλές, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.
  Τέλος, μία μικρή συμβουλή που πιστεύουμε ότι και από μόνες σας σίγουρα την εφαρμόζετε!Αποφεύγετε το κάπνισμα και την έκθεσή σας σε περιβάλλον καπνιζόντων, όσον καιρό έχετε την ευθύνη της ζωούλας που μεγαλώνει μέσα σας (προστατέψτε το όμως και.. εκτός κοιλιάς)!
  Είναι κρίμα να του στερήσετε το δικαίωμα επιλογής μιας υγιούς και φυσιολογικής ανάπτυξης! Μην ξεχνάτε ότι ένα μεγάλο μέρος γεννήσεων σε λιποβαρή μωρά ή μωρά με αναπνευστικά προβλήματα οφείλεται στην «κακή» αυτή συνήθεια της μαμάς ή και του άμεσου περιβάλλοντός της.
  Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε αυτούς τους 9 μήνες να δώσετε το καλύτερο στο μωράκι που θα φέρετε στον κόσμο. Απαιτήστε λοιπόν από τους ανθρώπους που κρατούν τσιγάρο κοντά σας, να σας σεβαστούν! Προέχει τώρα η υγεία του μωρού σας αλλά και η δική σας και όχι η απολαυστική συνήθεια των ανθρώπων που σας περιβάλλουν.

  Συμπληρώματα διατροφής

  Εκτός από τα συμπληρώματα ασβεστίου, σιδήρου και φολικού οξέος που θα σας δώσει ο γιατρός σας, μπορείτε και μόνη σας, μέσω των τροφών που καταναλώνετε, να βοηθήσετε στη λήψη των θρεπτικών αυτών συστατικών.
  Καλή πηγή φολικού οξέος είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα και το συκώτι.Στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα βρείτε όσο ασβέστιο χρειάζεστε και εσείς και το μωράκι για γερά οστά και δόντια.Η βιταμίνη D διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου.
  Το μαγνήσιο βοηθά επίσης στην απόκτηση γερών οστών και δοντιών. Έτσι καλό θα ήταν την επόμενη φορά να σερβιριστείτε μια γενναία μερίδα σπανάκι ή να κόψετε μια μπανάνα μέσα στο γιαούρτι σας.
  Ο σίδηρος είναι σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την εγκυμοσύνη. Η μέλλουσα μαμά παίρνει μικρή ποσότητα σιδήρου από τις τροφές η οποία αποθηκεύεται στο ήπαρ της. Το έμβρυο αντλεί από αυτά τα αποθέματα για να δημιουργήσει τα δικά του. Τα αποθέματα αυτά επαρκούν για το μωρό ως την ηλικία των τεσσάρων με έξι μηνών μετά τη γέννησή του. Φροντίστε λοιπόν να υπάρχουν καθημερινά στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, ωμό σπανάκι, φακές κτλ.
  Βαρεθήκατε να σας λένε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φάτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Η διατροφή σας αλλάζει παντελώς όταν είστε έγκυος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η υγιεινή διατροφή βοηθάει στην ανάπτυξη του αγέννητου μωρού σας, όμως οι ορμόνες που έχετε κατά την εγκυμοσύνη σας αποτρέπουν πολλές φορές από το να το ακολουθήσετε την σωστή διατροφή. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βρεθείτε εν μέσω αντιφατικών συμβουλών, όπως για παράδειγμα πως καλό θα ήταν να καταναλώνετε πολλά ψάρια, αλλά και πως η υπερβολική κατανάλωση ψαριού είναι ενδεχομένως βλαβερή για το μωρό σας.
  Επομένως, πώς γνωρίζετε ότι τρώτε αρκετά από τα κατάλληλα φαγητά; Υπάρχει ένας κανόνας πάνω στον οποίο πρέπει να βασίσετε τη διατροφή σας, λέει η Φιόνα Φορντ, ερευνήτρια διαιτολόγος με ειδικότητα στην εγκυμοσύνη: «βασίστε τη δίαιτά σας πάνω στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής με τους υδατάνθρακες στη βάση για τα περισσότερα γεύματα, εν συνεχεία τα φρούτα και τα λαχανικά, πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά προϊόντα και μικρές ποσότητες λίπους. Η πυραμίδα πρέπει να ακολουθείται με ποικιλία και ισορροπία, παρά τις όποιες τρομακτικές ιστορίες και αν έχετε ακούσει για αυτό». Αξίζει επίσης να καταναλώνετε τα βασικά φαγητά που έχουν αποδεδειγμένη θετική επίδραση πάνω στο μωρό σας.
  Παρακάτω σας προτείνουμε τα απόλυτα φαγητά για την εγκυμοσύνη, τα οποία θα εξοπλίσουν το μωρό σας με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

  • Ψάρια:Το μαγικό συστατικό: ωμέγα3 λιπαρά οξέα. Σε τι σας χρησιμεύει: τα ωμέγα3 είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού σας. Σας προτείνουμε να τρώτε δυο μερίδες την εβδομάδα (η μερίδα αποτελείται από ένα φιλέτο σολομό, τόνο ή σαρδέλα).

  • Φασόλια και όσπρια: Το μαγικό συστατικό: πρωτεΐνη.
   Σε τι σας χρησιμεύει: η πρωτεΐνη βοηθάει στη δημιουργία ιστών για τα οστά, τους μύες και τα όργανα του μωρού σας. Τα φασόλια και τα όσπρια επίσης περιέχουν φώσφορο (καλό για τα δόντια και τα κόκκαλα του μωρού σας), βιταμίνη Β6, ίνες, ασβέστιο και σίδηρο.
   Ποια είναι η εναλλακτική λύση: το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, το ψάρι και τα καρύδια είναι όλα πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.

  • Ψωμί ολικής αλέσεως: Το μαγικό συστατικό: σύνθετοι υδατάνθρακες
   Σε τι σας χρησιμεύει: οι σύνθετοι υδατάνθρακες παρέχουν τα καύσιμα για όλη την ανάπτυξη που συντελείται στο σώμα του αγέννητου μωρού σας. Είναι επίσης καλύτεροι από τους απλούς υδατάνθρακες (αυτοί που βρίσκονται στο άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα φαγητά που περιέχουν ζάχαρη) διότι παρέχουν περισσότερη και μεγαλύτερης διάρκειας ενέργεια.
   Ποια είναι η εναλλακτική λύση: ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και δημητριακά για πρωινό. Τρώτε τουλάχιστον πέντε σερβιρίσματα υδατανθράκων την ημέρα. Ένα σερβίρισμα είναι μισή κούπα ζυμαρικά ή ένα κομμάτι ψωμί.

  • Κόκκινο κρέας: Το μαγικό συστατικό: σίδηρος
   Σε τι σας χρησιμεύει: ο σίδηρος εφοδιάζει με οξυγόνο τα κύτταρα του οργανισμού του μωρού σας, τα κόκκαλα για την ανάπτυξή τους καθώς και τα δόντια. Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας σιδήρου επίσης μειώνει τια πιθανότητες της αναιμίας. Χρειάζεστε 14.8mg την ημέρα όταν είστε έγκυος - ένα σερβίρισμα από κόκκινο κρέας παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα.
   Ποια είναι η εναλλακτική λύση: ρεβύθια, σκούρα πράσινα πυκνόφυλλα λαχανικά, ψημένα φασόλια, ψωμί ολικής αλέσεως, ξερά βερύκοκα και δημητριακά για πρωινό.

  • Γιαούρτι:Το μαγικό συστατικό: ασβέστιο
   Σε τι σας χρησιμεύει: το ασβέστιο βοηθά στη σωστή ανάπτυξη γερών οστών και δοντιών, καθώς και του νευρικού συστήματος, των μυών και της καρδιάς. Το γιαούρτι περιέχει ακόμη κάποια βακτήρια που βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
   Ποια είναι η εναλλακτική λύση: το γάλα και το τυρί. Χρειάζεστε δυο μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (η μια μερίδα είναι γιαούρτι, γάλα 280ml ή 30g τυρί).

  • Μπανάνες: Το μαγικό συστατικό: βιταμίνη Β6
   Σε τι σας χρησιμεύει: η βιταμίνη Β βοηθάει στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Μια μπανάνα περιέχει όλη σχεδόν την ποσότητα της βιταμίνης Β6 που χρειάζεστε ημερησίως. Είναι εμπλουτισμένη με ίνες (που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα) και ενέργεια (για την καταπολέμηση της κούρασης και της αδιαθεσίας).
   Ποια είναι η εναλλακτική λύση: τρώτε το λιγότερο πέντε μερίδες από φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Διαλέξτε μια ποικιλία φρούτων διαφόρων χρωμάτων καθώς το καθένα παρέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

  • Δημητριακά για πρωινό: Το μαγικό συστατικό: φυλλικό οξύ
   Σε τι σας χρησιμεύει: Το φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών B, γνωστό και ως B9, και βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, πράσινων λαχανικών και ενισχυμένων δημητριακών. Το σώμα σας χρειάζεται φυλλικό οξύ για να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια καθώς και νοραδρεναλίνη και σεροτονίνη (χημικά συστατικά του νευρικού συστήματος). Βοηθάει να σχηματιστεί το DNA (το γενετικό υλικό του σώματος), το όποιο ομαλοποιεί τις λειτουργίες του εγκεφάλου, και αποτελεί επίσης ένα σημαντικό συστατικό του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Η βιταμίνη B έχει συνδεθεί με χαμηλότερη εμφάνιση καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρκίνου και διαβήτη για αυτό όλοι επωφελούμαστε από τη λήψη φυλλικού οξέως. Το φυλλικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο γεννητικών ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου, που ονομάζονται ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη (μια σοβαρή γενετική κατάσταση, που εμφανίζεται όταν αποτυγχάνει να κλείσει εντελώς ο σωλήνας γύρω από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως στη σπονδυλική στήλη).
   Ποια είναι η εναλλακτική λύση: πορτοκάλια, σκουροπράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.

  Προσοχή! Μείνετε μακριά από…

  Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να υποστεί κάποια βλάβη το μωρό σας λόγω κατανάλωσης ενός απαγορευμένου φαγητού, αλλά αν πάθετε λοίμωξη λόγω φαγητού, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Καλύτερα είναι να αποφευχθούν τα φαγητά εκείνα που είναι γνωστό πως μπορούν να σας βάλουν σε κίνδυνο:

  • Τυρί που έχει πιάσει μούχλα ή μη-παστεριωμένο, όπως το brie ή τυρί κατσίκας, τα οποία ενδεχομένως μπορούν να σας μολύνουν με το τοξόπλασμα, ένα παράσιτο που μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό σας.
  • Το σπιτικό παγωτό ή το πατέ μπορούν να περιέχουν λιστέρια. Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο να κολλήσουν λιστερίωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποβολή, γέννηση νεκρού εμβρύου αλλά και πολύ σοβαρά προβλήματα στα νεογέννητα μωρά.
  • Το ωμό ή το μη-καλώς μαγειρεμένο αυγό μπορεί να περιέχει το βακτήριο της σαλμονέλας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή σε γέννηση νεκρού εμβρύου.
  • Το ωμό ή το μη-καλώς μαγειρεμένο κρέας, όπως ζαμπόν ή μπιφτέκι, καθώς και ωμά θαλασσινά, όπως το σούσι και ο καπνιστός σολομός, τα οποία μπορεί να έχουν τοξοπλάσμωση. Άπλυτα φρούτα, λαχανικά και πακεταρισμένες σαλάτες φέρουν επίσης αυτό το ρίσκο, για αυτό σιγουρευτείτε ότι τα πλένετε καλά πριν τα καταναλώσετε (έστω κι αν πωλούνται πλυμμένα).
  • Ο ξιφίας, ο τόνος, ο ξιφίας ωκεανού και ο καρχαρίας περιέχουν μεγάλα επίπεδα υδράργυρου, τα οποία έχουν συσχετιστεί με ανωμαλίες στη διάπλαση των εμβρύων. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις μέλλουσες μαμάδες να περιορίσουν την κατανάλωση του τόνου σε δυο μεσαίου μεγέθους κονσέρβες, ή μια φέτα τόνου, την εβδομάδα.
  • Το συκώτι περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, η οποία έχει επίσης συσχετιστεί με ανωμαλίες διάπλασης.
  • Το αλκοόλ είναι συνδεδεμένο με πολλά προβλήματα της εγκυμοσύνης, οπότε προσπαθήστε να το κόψετε τελείως ή τουλάχιστον να το περιορίσετε σε ένα ή δυο ποτήρια την εβδομάδα.

  Τα σνακ του πρώτου τριμήνου

  • Μπισκότα από αρμπαρόριζα, ψωμί και τσάι από αρμπαρόριζα
  • Ξερά φρούτα
  • Ζεστό νερό και φρέσκια λεμονάδα
  • Τα σνακ του δεύτερου τριμήνου
  • Γάλα και γιαούρτια
  • Τυρί (μόνο σκληρό και παστεριωμένο)
  • Αβοκάντο (υψηλό σε ίνες, κάλιο και βιταμίνες C και E)
  • Τα σνακ του τρίτου τριμήνου
  • Σμέουρα
  • Ψωμί
  • Σαλάτα από πράσινα φύλλα

  Κρατήστε μακρυά την ναυτία

  Περίπου το 75% των γυναικών υποφέρουν από ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εγκυμονούσες λένε πως η ναυτία είναι χειρότερη το πρωί, η ναυτία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η ναυτία της εγκυμοσύνης συνήθως ξεκινάει γύρω στις 6 εβδομάδες και διαρκεί περίπου έως τις 12 βδομάδες. Και όμως, δε χρειάζεται να υποφέρετε – προσπαθήσετε να διώξετε τη ναυτία, ακολουθόντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Προσπαθήστε να τρώτε μικρές ποσότητες κάθε φορά και πολλές φορές την ημέρα
  • Επιλέξτε ήπια φαγητά, υψηλά σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, όπως τα κράκερ, τα απλά μπισκότα και το γιαούρτι
  • Αποφεύγετε πλουσιοπάροχα, πικάντικα και λιπαρά γεύματα
  • Η πιπερόριζα (τζίντζερ) βοηθά – εάν η πιπερόριζα ανακατέψει το στομάχι σας, δοκιμάστε τσάι ή καραμέλες από δυόσμο
  • Πριν πάτε για ύπνο, προτιμήστε τα σνακ πλούσια σε πρωτεΐνη (όπως τα βραστά αυγά ή το σάντουιτς γαλοπούλας) και έχετε ένα πακέτο με κράκερ ή φρυγανιές δίπλα στο κρεβάτι σας για να φάτε πριν σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι
  • Πιείτε ζεστό νερό με λεμόνι
  • Κρατήστε ένα φρέσκο λεμόνι σε μια πλαστική τσάντα, και μυρίστε το κάθε φορά που νιώθετε αναγούλα
  • Μην πάτε πουθενά χωρίς το σακουλάκι σας με κάποιο σνάκ.
 • Η Μέλλουσα Μητέρα

  Ένα μικροσκοπικό κύτταρο προκαλεί το θαύμα: ένα μωράκι 3,5 κιλών! Από την πρώτη στιγμή κιόλας, που το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα, αρχίζουν να συμβαίνουν εκπληκτικές αλλαγές στο σώμα σας. Πρώτα η μήτρα και προοδευτικά όλα σας τα όργανα αρχίζουν να εργάζονται εντατικά με ένα και μοναδικό σκοπό: να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του εμβρύου που φιλοξενείτε.
  Οι σαράντα εβδομάδες της εγκυμοσύνης διαιρούνται σε τρία τρίμηνα, με διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά. Τις πρώτες 12 εβδομάδες, οι αλλαγές στο σώμα σας δεν είναι εμφανείς, περνούν σχεδόν απαρατήρητες. Κι όμως, το έμβρυο έχει αναπτύξει όλα του τα όργανα: καρδιά, εγκέφαλο και άκρα σε μικρογραφία!
  Στο δεύτερο τρίμηνο, τη 13η με 25η εβδομάδα, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει η κοιλιά σας θα στρογγυλεύει και θα προβάλλει προς τα έξω.
  Στο τρίτο τρίμηνο, από την 26η εβδομάδα ως τον τοκετό θα έχετε βαρύνει αρκετά. Κι όμως, θα αισθάνεστε μια μοναδική ικανοποίηση, που το σώμα σας εκφράζει τη δύναμή του να φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή…

  Το πρώτο τρίμηνο - Η κυριαρχία των ορμονών

  Μόλις εμφυτευτεί το κύημα (ολόκληρο το προϊόν της σύλληψης) στη μήτρα απελευθερώνει ουσίες, που προκαλούν τη διακοπή της περιόδου και προετοιμάζουν το σώμα σας για την εγκυμοσύνη. "Ξεγελούν", επίσης, το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε να ανεχθεί το έμβρυο και να μην το αποβάλλει ως ξένο σώμα. Οι αλλαγές που θα παρατηρείτε μέρα με τη μέρα στο σώμα σας οφείλονται στην επίδραση διαφόρων ορμονών, που εκκρίνονται από τους αδένες, τις ωοθήκες και τον πλακούντα σας.
  Η εντατική δράση τους είναι αυτή, που στηρίζει την εγκυμοσύνη σας και εξασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.Οι ορμόνες προετοιμάζουν επίσης τη μήτρα, τη λεκάνη και τους μαστούς σας, για να ανταποκριθούν στον τοκετό και το θηλασμό. Ο ρόλος των ορμονών

  • Οιστρογόνα-Προγεστερόνη:
   Οι ορμόνες αυτές παράγονται αρχικά από τις ωοθήκες και στη συνέχεια από τον πλακούντα και το έμβρυο. Η παραγωγή και των δύο κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται αλματωδώς. Είναι κατά εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη. Η πιο σημαντική λειτουργία τους είναι να μαλακώνουν τους μυς και τους ιστούς στο σώμα της μητέρας, ώστε να προσαρμοστεί στις αυξημένες ανάγκες της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες αυτές είναι, επίσης υπεύθυνες για κάποιες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες της εγκυμοσύνης, όπως η πρωινή ναυτία, η δυσκοιλιότητα και οι κιρσοί. Λίγες ώρες μετά τον τοκετό η δράση τους πέφτει κατακόρυφα, προκαλώντας τις συναισθηματικές μεταπτώσεις, που νιώθουν συνήθως οι μητέρες μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
  • Ρηλαξίνη:
   Η ορμόνη αυτή, που παράγεται από τον πλακούντα, μαλακώνει τους συνδετικούς ιστούς και τις αρθρώσεις στο σώμα της εγκύου, κυρίως της λεκάνης. Χάρη στην επίδρασής της, οι αρθρώσεις γίνονται τόσο ελαστικές ώστε η λεκάνη μπορεί να φιλοξενήσει άνετα τη μήτρα που ολοένα διογκώνεται.
  • Προλακτίνη και ωκυτοκίνη:
   είναι δύο ορμόνες της υπόφυσης οι οποίες προετοιμάζουν τους μαστούς για το θηλασμό και διεγείρουν την παραγωγή του γάλακτος. Η δράση τους κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η ωκυτοκίνη προκαλεί επίσης τους συσπάσεις της μήτρας για τις ωδίνες και τον τοκετό. Η έντονη ορμονική δραστηριότητα, σας επηρεάζει με ποικίλους τρόπους. Ενδεχομένως να γίνετε κυκλοθυμική και συναισθηματικά ευάλωτη ή να νιώθετε αποστροφή για κάποιες οσμές και τροφές που πριν λατρεύατε. Η καταπόνηση των ζωτικών σας οργάνων πιθανόν να σας προκαλέσει κατατονία, κόπωση ή υπνηλία, πτώση της πίεσης και τάσεις λιποθυμίας. Η "πρωινή αδιαθεσία", που εκδηλώνεται με ναυτίες, τάσεις εμετού και ανορεξία, είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Μπορεί να την αισθανθείτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, κυρίως αν είστε κουρασμένη ή νηστική.Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης, καθώς το σώμα θα βρίσκει μια νέα ορμονική ισορροπία, τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρούν.
   Το τέλος του πρώτου τριμήνου πιθανόν να σας βρει εξουθενωμένη, σωματικά και ψυχικά. Αν, όμως, κατανοήσετε τι συμβαίνει στο σώμα σας, που έχει τεθεί στην υπηρεσία ενός υπέροχου σκοπού, τότε θα νιώσετε ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο!

  Προστατέψτε το έμβρυό σας!
  Οι πρώτες δώδεκα εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι και οι πιο καθοριστικές καθώς τότε αναπτύσσονται όλα τα βασικά όργανα του εμβρύου σας.
  Αν είστε έγκυος και δεν το γνωρίζετε, πιθανόν να βλάψετε το έμβρυο σοβαρά με την κατάχρηση σε τσιγάρο, αλκοόλ, διάφορα φάρμακα και ακτινογραφίες.
  Αν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, φροντίστε να το επιβεβαιώσετε το συντομότερο δυνατό.
  Υιοθετήστε αμέσως ένα θρεπτικό διαιτολόγιο και υγιεινές συνήθειες, για να προστατέψετε το έμβρυο σε αυτή την ευαίσθητη φάση της ανάπτυξής του.

  Τι συμβαίνει στο σώμα σας..
  • Οι μαστοί
   Η πρώτη αλλαγή που θα διαπιστώσετε στο σώμα σας είναι η διόγκωση των μαστών, γιατί τα οιστρογόνα επιδρούν στους γαλακτοφόρους πόρους. Είναι, επίσης, πολύ ευαίσθητοι όταν τους αγγίζετε.
   Η θηλαία άλως, δηλαδή ο δακτύλιος γύρω από τη θηλή, αποκτά προοδευτικά σκουρότερο χρώμα και μεγαλύτερη διάμετρο. Η σκουρότερη θηλαία άλως πιστεύεται ότι είναι ένα οπτικό σήμα για το έμβρυο, ώστε να την εντοπίζει ευκολότερα. Τα μικρά εξογκώματα γύρω από τη θηλή, οι αδένες του Μοντγκόμερυ, αρχίζουν να προεξέχουν. Ο βασικός ρόλος τους είναι να εκκρίνουν μια ελαιώδη ουσία που λιπαίνει και προστατεύει την περιοχή από τυχόν μολύνσεις.
   Επειδή η ουσία αυτή περιέχει μια άλλη, συναφή με το αμνιακό υγρό, πιστεύεται ότι το νεογνό νιώθει αμέσως οικειότητα με τη θηλή τις πρώτες στιγμές της ζωής του και ενθαρρύνεται να θηλάσει.
   Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να αποφεύγεται να πλένετε τις θηλές με σαπούνι για να μην αλλοιώνεται αυτή η ουσία.
  • Η μήτρα και ο τράχηλος
   Από την πρώτη στιγμή της εμφύτευσης του κυήματος, τα τοιχώματα της μήτρας μαλακώνουν και αρχίζουν να διαστέλλονται.
   Οι μυϊκές ίνες μεγαλώνουν 5 με 10 φορές και αυξάνεται η διάμετρος των αιμοφόρων και λεμφικών αγγείων.
   Το πρώτο τρίμηνο όμως το μέγεθός της δεν αλλάζει αξιόλογα. Στην αρχή της εγκυμοσύνης η μήτρα βρίσκεται χαμηλά στη λεκάνη.
   Καθώς αυξάνεται σε μέγεθος και βάρος πιέζει την ουροδόχο κύστη προκαλώντας σας την ανάγκη να ουρείτε συχνότερα.
   Ο τράχηλος μαλακώνει σημαντικά και αποκτά ένα προστατευτικό κάλυμμα από βλέννα, που θα παραμείνει στη θέση του ως τον τοκετό, για να προστατεύει τη μήτρα από την είσοδο βακτηριδίων.
  • Η κυκλοφορία του αίματος και η καρδιά
   Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τόσο ο όγκος του αίματος όσο και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματος, αυξάνονται σημαντικά.
   Τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, πάντα χάρη στις ορμόνες, μαλακώνουν και διευρύνονται, ώστε το αίμα να κυκλοφορεί γρηγορότερα και να τροφοδοτεί το έμβρυο και τα ζωτικά σας όργανα με περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.
   Από την ένατη εβδομάδα, η καρδιά αυξάνει κατά 40% την ποσότητα του αίματος που εξωθεί ανά λεπτό στη μήτρα, στον πλακούντα και ζωτικά σας όργανα.
  • Η αναπνοή και ο μεταβολισμός
   Η ορμόνη προγεστερόνη αυξάνει το ρυθμό της αναπνοής.
   Τώρα εισπνέετε περισσότερο οξυγόνο, για να εφοδιάσετε τους ιστούς σας και το έμβρυο με επιπλέον ποσότητες, και εκπνέετε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Η δραστηριότητα του μεταβολισμού σας αυξάνει κατά 10-25%.
  • Το βάρος σας!
   Στο σύνολο της εγκυμοσύνης, το μέσο βάρος μιας εγκύου αυξάνεται κατά περίπου 12 κιλά. Από αυτά, το ένα τρίτο, 4,5 κιλά περίπου, αναλογεί στο βάρος του εμβρύου, του πλακούντα και του αμνιακού υγρού.
   Η μήτρα ζυγίζει 1 κιλό και οι μαστοί 400 γρ. τα υπόλοιπα 6 κιλά προέρχονται από την κατακράτηση υγρών και την εναπόθεση λίπους στο σώμα.

  Το δεύτερο τρίμηνο - Μια νέα αρμονική ισορροπία

  Μπαίνοντας στο δεύτερο τρίμηνο έχετε προσαρμοστεί πια στην νέα πραγματικότητα. Είστε και δείχνετε έγκυος. Η κοιλιά σας στρογγυλεύει, η περιφέρεια της μέσης χάνεται και είναι η κατάλληλη εποχή να προμηθευτείτε την γκαρνταρόμπα που θα εξασφαλίζει άνεση στις κινήσεις σας. Μέρα με τη μέρα, ο κίνδυνος της αποβολής μειώνεται, οπότε νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γαλήνη, ενώ χάρη στις ορμόνες της εγκυμοσύνης δείχνετε πιο λαμπερή. Για πρώτη φορά επίσης θα "ακούσετε" το έμβρυο. Κάθε του σκίρτημα από εδώ και πέρα θα σας πλημμυρίζει με χαρά. Είναι, ομολογουμένως, η πιο ευχάριστη περίοδος της εγκυμοσύνης σας. Μια σημαντική εξέλιξη είναι ότι παύουν οι ναυτίες που ίσως σας ταλαιπωρούσαν στο πρώτο τρίμηνο. Η όρεξη σας ανανεώνεται και απολαμβάνετε πλέον τα γεύματά σας. Θα ανακτήσετε επίσης τη χαμένη σας ενεργητικότητα καθώς η ανάπτυξη των κύριων οργάνων του εμβρύου έχει πια ολοκληρωθεί και δεν θα απορροφά όλα τα αποθέματα της ενέργειας σας.
  Το δεύτερο τρίμηνο είναι η περίοδος όπου απαιτείται να κάνετε κάποιες ειδικές εξετάσεις, ειδικά εάν είστε άνω των 35 ετών. Η αναμονή των αποτελεσμάτων είναι βέβαια πηγή άγχους, όμως στο συντριπτικό ποσοστό τους είναι ανακουφιστικά. Μην παραλείπετε επίσης τις επισκέψεις σας στον οδοντίατρο, γιατί οι ορμόνες θα κάνουν τα ούλα σας πιο επιρρεπή σε μολύνσεις.

  Τι συμβαίνει στο σώμα σας
  • Οι μαστοί
   Η θηλαία άλως σκουραίνει ακόμα περισσότερο και οι υποδόριες φλέβες, λόγω αυξημένης πίεσης που ασκεί στο αίμα στα τοιχώματα τους, προεξέχουν. Από τη 16η εβδομάδα, αν πιέσετε ελαφρά τις θηλές εκκρίνουν το πρωτόγαλα (πύαρ), ένα αραιό κιτρινωπό υγρό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα. Το πρωτόγαλα δημιουργείται από τη δράση της προλακτίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει το ίδιο το έμβρυο για να εξασφαλίσει την τροφή του. Αυτό το ευεργετικό ρόφημα θα θρέψει το έμβρυο τις τρεις πρώτες ημέρες της ζωής του, μέχρι να κατέβει το γάλα. Πολλές γυναίκες εκκρίνουν το πρωτόγαλα μόνο μετά τον τοκετό, γι΄αυτό μην ανησυχήσετε αν δεν έχετε κάποιο τέτοιο σημάδι.Από την 20η εβδομάδα, οι θηλές σας γίνονται υπερευαίσθητες, καθώς προετοιμάζονται για το θηλασμό, και οι μαστοί σας βαραίνουν υπερβολικά. Είναι πια απαραίτητο να αποκτήσετε έναν καλό, βαμβακερό στηθόδεσμο.
  • Η μήτρα
   Οι μύες, οι σύνδεσμοι και άλλοι ιστοί της λεκάνης χαλαρώνουν από την ορμονική δράση για να βοηθήσουν τη μήτρα να αναπτυχθεί και για να στηρίζουν το βάρος της. Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης, οι μύες της λεκάνης γίνονται μαλακοί και ελαστικοί, ώστε να μπορούν να τεντωθούν και να διευκολύνουν την έξοδο του εμβρύου από τον γεννητικό σωλήνα. Αν η χαλάρωση των ιστών είναι υπερβολική, θα νιώθετε πόνο στη μέση και στην πλάτη σας.
  • Το πεπτικό σύστημα
   Λόγω της προγεστερόνης, ο μυϊκός τόνος του στομάχου και των εντέρων χαλαρώνει και η δραστηριότητά τους επιβραδύνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν πιο αργή πέψη, αφετέρου δε παρατεταμένη στάση της τροφής στο έντερο (δυσπεψία). Αν και αυτό είναι ευεργετικό για το έμβρυο, καθώς έχει περισσότερο χρόνο για να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ο αντίκτυπος στο σώμα σας είναι η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, που συχνά ταλαιπωρούν πολλές έγκυες. Επίσης, από τη δράση της προγεστερόνης χαλαρώνει η βαλβίδα του στομάχου με αποτέλεσμα οι τροφές να ανεβαίνουν στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρες. Αργότερα, οι καούρες οφείλονται στην πίεση που ασκεί η διογκωμένη μήτρα στο στομάχι, προκαλώντας την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών στον οισοφάγο.
  • Η κυκλοφορία του αίματος και η καρδιά
   Η καρδιά σας δουλεύει πυρετωδώς στέλνοντας 6 λίτρα αίμα ανά λεπτό στον πλακούντα και στη μήτρα, η οποία χρειάζεται τώρα πενταπλάσια ποσότητα αίματος απ’ ό,τι πριν την εγκυμοσύνη. Η αρτηριακή πίεση, δηλαδή η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων, πέφτει ελαφρά αλλά επανέρχεται πάλι στα φυσιολογικά επίπεδα στο τρίτο τρίμηνο.

  Το τρίτο τρίμηνο - Στην τελική ευθεία

  Ενώ το έμβρυο "τελειοποιεί" τις λειτουργίες του και έχει ρίξει όλο το βάρος της ανάπτυξής του στην ολοκλήρωση των πνευμόνων του, εσείς έχετε μπει αισίως στην τελική τροχιά της εγκυμοσύνης σας και βιώνετε πλήθος από αντικρουόμενα συναισθήματα. Από τη μία ανυπομονείτε να κλείσετε στην αγκαλιά σας το νεογέννητο κι από την άλλη σας βασανίζουν ίσως φόβοι για τον επερχόμενο τοκετό, την υγεία του παιδιού σας και την ικανότητά σας να ανταποκριθείτε με επιτυχία στο νέο ρόλο της μητέρας. Όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, μπορεί να σας πιάσει ξαφνική επιθυμία να τακτοποιήσετε διάφορες εκκρεμότητες, κυρίως να προετοιμάσετε το σπίτι και το παιδικό δωμάτιο για την υποδοχή του νέου μέλους της οικογένειας.
  Είναι προτιμότερο όμως να εξοικονομήσετε τα αποθέματα της ενέργειάς σας που θα σας φανούν πολύτιμα στον τοκετό. Ηρεμήστε, χαλαρώστε και απολαύστε τον ελεύθερο χρόνο σας καθώς, μετά τη γέννα, όλη σας η ενεργητικότητα θα διοχετεύεται, μέρα-νύχτα, στο μωρό σας. Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το βάρος της μήτρας θα σας κάνει πιο δυσκίνητη, ενώ η χαλάρωση των συνδετικών ιστών της λεκάνης θα σας προκαλεί συχνούς πόνους στη μέση και την πλάτη. Προς το τέλος, μπορεί να νιώσετε ελάττωση της δραστηριότητας του εμβρύου. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, γιατί ο διαθέσιμος χώρος του στη μήτρα έχει περιοριστεί. Αν όμως η παύση είναι απότομη και παρατεταμένη, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.
  Μπαίνοντας στην 38η εβδομάδα, είστε πια στην τελική ευθεία. Έχετε τις αποσκευές σας έτοιμες και προετοιμαστείτε για να ζήσετε την πιο συγκλονιστική εμπειρία της ζωής σας. Εξουθενωμένη σωματικά, αλλά ανακουφισμένη και πλημμυρισμένη από ευτυχία, θα αντικρίσετε το μωρό σας…

  Τι συμβαίνει στο σώμα σας
  • Οι μαστοί
   Η θηλή έχει αποκτήσει βαθιά χαλκόχρωμη ή καστανόχρωμη απόχρωση, ανάλογα με το φυσικό χρώμα του δέρματος. Οι μαστοί σας μεγαλώνουν από τη διόγκωση των γαλακτοφόρων πόρων και από το πρωτόγαλα. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι, αν το έμβρυό σας γεννηθεί πρόωρα, το γάλα αυτό έχει την κατάλληλη σύσταση για να το συντηρήσει στη ζωή και να οπλίσει με αντισώματα το ανώριμο ακόμα ανοσοποιητικό του σύστημα.
  • Η μήτρα και ο τράχηλος
   Προς το τέλος της εγκυμοσύνης η μήτρα σας είναι ένας μεγάλος, ελαστικός κύλινδρος με λεπτό τοίχωμα, μήκους 40 εκ., βάρους 1.000 περίπου γραμμαρίων και χωρητικότητας 4 με 5 λίτρων. Καθώς έχει ψηλά το κέντρο βάρους της, πέφτει προς τα εμπρός, πιέζοντας το διάφραγμα και τα πνευμόνια και δυσκολεύοντας την αναπνοή σας. Πριν από το τέλος της εγκυμοσύνης, η μήτρα κατεβαίνει χαμηλά στη λεκάνη και ασκεί πάλι πίεση στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας συχνουρία. Συχνά, στο τρίτο τρίμηνο, μπορεί να νιώθετε τη μήτρα σας να συσπάται επώδυνα.
   Πρόκειται για τις λεγόμενες συσπάσεις Braxton-Hicks, ένα είδος "προθέρμανσης" που κάνει η μήτρα για τις συσπάσεις του τοκετού. Ο τράχηλος λεπταίνει και μαλακώνει βαθμιαία, λίγο πριν διασταλεί, για να διευκολύνει την έξοδο του εμβρύου.
  • Η καρδιά και η αναπνοή
   Μεταξύ 28ης και 30ης εβδομάδας, η καρδιά σας εκτελεί έργο κατά 25 με 30% μεγαλύτερο απ’ ό,τι πριν από την εγκυμοσύνη, αλλά ο ρυθμός αυτός μειώνεται καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού. Η ταχύτητα με την οποία ρέει το αίμα μέσα από τα μυριάδες αιμοφόρα αγγεία επιταχύνεται, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του δέρματος και προκαλώντας τάση για εφίδρωση και ευρυαγγείες. Η ποσότητα του αίματος που στέλνει τώρα η καρδιά στη μήτρα σας είναι δεκαπλάσια απ’ ό,τι πριν από τη σύλληψη.
   Αμέσως πριν από τον τοκετό, ο αριθμός των αναπνοών σας ανά λεπτό διπλασιάζεται από την επίδραση της προγεστερόνης. Στο τελευταίο τρίμηνο, μπορεί να νιώθετε ζαλάδες ή τάσεις λιποθυμίας, κυρίως όταν ξαπλώνετε. Αυτό συμβαίνει γιατί το βάρος της μήτρας σας ασκεί υπερβολική πίεση στις κεντρικές αρτηρίες και φλέβες που διατρέχουν μπροστά από την σπονδυλική στήλη, μειώνοντας την ποσότητα του αίματος και επομένως του οξυγόνου που ρέει από την καρδιά προς τη μήτρα και αντίστροφα.
  • Πόνοι στην πλάτη και στη μέση
   Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, καθώς το κέντρο βάρους σας έχει αλλάξει, θα δίνετε στη λεκάνη σας κλίση προ τα εμπρός και στο επάνω τμήμα του κορμού σας προς τα πίσω, για να αντιρροπήσετε το βάρος της μήτρας και του εμβρύου (υπερήφανο βάδισμα). Αν η χαλάρωση στους ιστούς της λεκάνης σας είναι υπερβολική, τότε θα νιώθετε πόνους στην πλάτη και δυσκολία στο περπάτημα.
  • Το βάρος σας!
   Το φυσιολογικό βάρος που πρέπει να αποκτάτε κάθε μήνα κυμαίνεται από 1 έως 1,5 κιλό από την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το επιτρεπόμενο βάρος σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 10 έως 12 κιλά. Μετά τον τοκετό θα χάσετε περίπου 7,5 κιλά. Άλλα 2,5 κιλά περίπου χάνονται με την παλινδρόμηση της μήτρας. Το λίπος που εναποτίθεται κατά την εγκυμοσύνη χάνεται με πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι τα υγρά, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες.
   Για να χάσετε το επιπλέον βάρος που απομένει, θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνετε.
 • Οδηγίες Τοκετού

  Ξεκινώντας από το σπίτι

  Όταν έρθει η ώρα του τοκετού, θα έχετε έτοιμη μια βαλίτσα με ένα νυχτικό ή πυτζάμες, μια ρόμπα, παντόφλες, καλλυντικά και προσωπικά είδη.
  Το μαιευτήριο σας παρέχει εσώρουχα μιας χρήσης, σερβιέτες, αντισηπτικό σαπούνι, πάνες νεογνών και πετσέτες.
  Να μην ξεχάσετε την αστυνομική σας ταυτότητα για την εισαγωγή και θα ήταν προτιμότερο να μην έχετε μαζί σας αντικείμενα αξίας.

  Φτάνοντας στο μαιευτήριο

  Όταν φτάσετε στο μαιευτήριο, η εισαγωγή σας ως επίτοκος θα γίνει από το Τμήμα Παραλαβής.
  Εκεί θα σας περιμένει ο ιατρός ή η μαία και θα σας κατευθύνουν στην αίθουσα τοκετών.
  Στο διάστημα που θα γίνεται η δική σας προετοιμασία για τον τοκετό (στην Παραλαβή), ο σύζυγος ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο θα δώσει τα στοιχεία για την εισαγωγή σας στη γραμματεία και θα ζητήσει και την θέση (δωμάτιο) που επιθυμείτε να έχετε αφού γεννήσετε.
  Κατά την διάρκεια του τοκετού οι συγγενείς παραμένουν στην αίθουσα αναμονής ή στο bar και θα ενημερώνονται από τον γυναικολόγο σας ή την μαία σας.
  Ο σύζυγός σας, εάν το επιθυμεί, μπορεί να παρευρίσκεται στον τοκετό φορώντας ειδικά ρούχα που θα του δώσει το προσωπικό της Αίθουσας Τοκετών.
  Όταν θα βγείτε από το ειδικό δωμάτιο στο οποίο θα γεννήσετε, θα παραμείνετε εντός της αίθουσας τοκετών για κάποιο χρονικό διάστημα (περίπου μιάμιση με δύο ώρες), για παρακολούθηση.
  Στο διάστημα αυτό θα δείτε τους συγγενείς σας, οι οποίοι θα έχουν ήδη δει το νεογέννητο.
  Μετά την παρέλευση του χρόνου που απαιτείται για την παρακολούθησή σας θα ανεβείτε στον όροφο και στο δωμάτιο που έχετε επιλέξει κατά την εισαγωγή σας.

  Στο δωμάτιο

  Μετά την γέννηση του μωρού σας δεν θα χρειαστεί κάποιος να μείνει μαζί σας. Άλλωστε σε όλα τα δωμάτια, εκτός από τα μονόκλινα, απαγορεύεται η διανυκτέρευση συνοδών.
  Για ό,τι χρειαστείτε θα επικοινωνείτε με τις μαίες και νοσηλεύτριες του ορόφου μέσω της συσκευής ενδοσυνεννόησης που υπάρχει δίπλα σε κάθε κρεβάτι. Η τηλεφωνική συσκευή που θα βρίσκεται δίπλα σας λειτουργεί ως ανεξάρτητη τηλεφωνική γραμμή και σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε εξωτερικά τηλεφωνήματα, καθώς επίσης και να σας καλούν απευθείας.
  Για να ενεργοποιήσετε την συσκευή σας καλέστε το τηλεφωνικό κέντρο.
  Κατά την διάρκεια του θηλασμού να παρακαλείτε τους επισκέπτες σας να παραμένουν στο σαλόνι του ορόφου για τη άνεσή σας, αλλά και την άνεση των λεχώνων με τις οποίες μοιράζεστε το δωμάτιο.
  Για την υγιεινή των νοσηλευόμενων, οι επισκέπτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες των δωματίων.
  Για την ασφάλεια των βρεφών, απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 14 ετών.
  Από το Μαιευτήριο, παρέχεται η δυνατότητα να έχετε το νεογέννητο στο δωμάτιο συνεχώς μαζί σας, όλες τις ημέρες της παραμονής σας.
  Αυτό προυποθέτει συνεννόηση με τον γιατρό ή την μαία σας πριν γεννήσετε ή κατά την διάρκεια του τοκετού.

  Για να δηλώσετε την γέννηση

  Το παιδί πρέπει να δηλωθεί την επόμενη μέρα μετά τον τοκετό.
  Για τη συμπλήρωση των εγγράφων χρειάζονται τα δελτία ταυτότητας και των δυο γονέων που εκδόθηκαν μετά το γάμο ή τα παλιά δελτία ταυτότητας μαζί με την ληξιαρχική πράξη γάμου.

  Ώρα για το σπίτι.

  Όταν ο γυναικολόγος σας διαβεβαιώσει ότι μπορείτε να γυρίσετε σπίτι και ο παιδίατρος δώσει την έγκριση του για το παιδί, η μαία του τμήματος θα σας βοηθήσει να ντύσετε το μωρό σας με ρούχα επιλογής σας ή με το φορμάκι του μαιευτηρίου το οποίο σας δίνουν δώρο.

 • Μια Νέα Ζωή Αρχίζει

  Κατά τη διάρκεια της συνουσίας 300 εκατομμύρια σπερματοζωάρια περίπου εισέρχονται στο κόλπο. Όμως ένα μόνο διαπερνά την προστατευτική μεμβράνη του ωαρίου και το γονιμοποιεί. Από την ένωση των δύο αυτών κυττάρων γεννιέται ένα νέο, ο ζυγωτής, το πρώτο κύτταρο της νέας ζωής που θα δημιουργηθεί.
  Τη στιγμή ακριβώς της γονιμοποίησης, τα χρωμοσώματα του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου συνδυάζονται, καθορίζοντας αυτόματα τα χαρακτηριστικά που θα κληρονομήσει το έμβρυο από τους γονείς του.
  Κουβαλώντας το γενετικό υλικό 46 χρωμοσωμάτων (23 από κάθε γονέα), ο ζυγωτής υποδιαιρείται σε νέα κύτταρα.
  Στην αρχή σε δύο, έπειτα σε τέσσερα, στην συνέχεια σε οχτώ κ.λπ.
  Την τέταρτη ημέρα από τη σύλληψη, έχουν δημιουργηθεί 32 κύτταρα, το μορίδιο, που σχηματίζουν δύο ξεχωριστές στοιβάδες γύρω από έναν πυρήνα γεμάτο υγρό.
  Την έβδομη ημέρα περίπου, έχει σχηματιστεί πια μια μπάλα κυττάρων, η βλαστοκύστη, η οποία φτάνει στο φιλόξενο περιβάλλον της μήτρας, όπου και “φωλιάζει”.

  Δίδυμη κύηση

  Υπάρχει περίπτωση ένα ωάριο, όταν γονιμοποιηθεί από το σπερματοζωάριο, να διαιρεθεί σε δύο όμοια μέρη.
  Τότε γίνεται σύλληψη όμοιων διδύμων, δηλαδή εμβρύων του ίδιου φύλου, που μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα.
  Όταν δύο ωάρια γονιμοποιηθούν συγχρόνως από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια, τότε προκύπτουν δύο ανόμοια δίδυμα, που θα είναι ανεξάρτητα μέσα στη μήτρα, καθένα με τον δικό του πλακούντα.

  Το φύλο του εμβρύου

  Κάθε ωάριο περιέχει ένα μόνο χρωμόσωμα Χ, ενώ το σπερματοζωάριο μπορεί να περιέχει είτε ένα χρωμόσωμα Χ είτε ένα Υ.
  Από το συνδυασμό των χρωμοσωμάτων θα καθοριστεί το φύλο του παιδιού.
  Με το συνδυασμό ΧΧ το φύλο είναι κορίτσι, ενώ με το συνδυασμό ΧΥ αγόρι. Τα σπερματοζωάρια Υ κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα Χ, αλλά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

  Η ανάπτυξη του εμβρύου

  Κατά μέσο όρο, μια εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες (ή 10 σεληνιακούς μήνες ή 280 ημέρες).
  Η αρχή της υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταία εμμηνορρυσίας.
  Επομένως, αν είστε έγκυος 4 εβδομάδων, το έμβρυο είναι δύο εβδομάδων.
  Για να υπολογίσετε κατά προσέγγιση την ημερομηνία που θα γεννήσετε, προσθέστε 40 εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας εμμηνορρυσίας.
  Ας παρακολουθήσουμε από κοντά τη θαυμαστή αυτή διαδικασία στον πίνακα που ακολουθεί. Στο επάνω μέρος θα βρείτε την πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου και ακριβώς κάτω από αυτή θα ανακαλύψετε την Πιθανή Ημερομηνία τοκετού σας:

  Η διάρκεια της εγκυμοσύνης διαιρείται σε τρία τρίμηνα άνισης διάρκειας.

  • Το πρώτο διαρκεί ως τη 12η εβδομάδα το έμβρυο αναπτύσσει τότε ραγδαία όλα τα όργανα και τους ιστούς του και διαμορφώνεται σε υποτυπώδες ανθρώπινο πλάσμα.
  • Το δεύτερο διαρκεί από τη 13η ως την 25η εβδομάδα τότε οι βασικότερες λειτουργίες του ωριμάζουν και τελειοποιούνται.
  • Στο τρίτο τρίμηνο, από την 26η ως την 40η εβδομάδα, αυξάνει σημαντικά το βάρος του και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να επιβιώσει όταν γεννηθεί.
 • Χρήσιμες Συμβουλές για το μωρό σας

  • Φροντίστε να κάνετε το μωρό σας μπάνιο πριν το ταϊσετε και όχι μετά το φαγητό του.
  • Ελέγχουμε το νερό στον αγκώνα μας, να έχει μια ικανοποιητική θερμοκρασία.
  • Αν δεν έχει πέσει ο ομφαλός μην βυθίζεται το μωρό σας μέσα στο νερό. Μπορείτε να το κάνετε στην αγκαλιάς σας, πρώτα το κεφάλι και το πάνω μέρος του κορμού και μετά από τη μέση και κάτω.
  • Κάθε φορά που κάνει κένωση το πλένετε με χλιαρό νερό και παιδικό σαπούνι, πάντα με τη ροή του νερού από μπροστά προς τα πίσω. Ξεπλένετε καλά τα γεννητικά όργανα με άφθονο νερό, ιδιαίτερα τα κορίτσια.
  • Περιποιηθείτε τον ομφαλό του νεογνού με καθαρό οινόπνευμα και ένα βαμβάκι σε κάθε αλλαγή πάνας. Ο καθαρισμός πρέπει να είναι σχολαστικός γύρω και μέσα στον ομφαλό κι όχι ταμποναριστά. Συνεχίστε για μερικές μέρες ακόμα κι αν πέσει.
  • Ενυδατώστε το σώμα του με ένα γαλάκτωμα και κάντε του μασάζ.
  • Βάζουμε κρέμα μόνο στο ποπό και δεν χρησιμοποιούμε πούδρες.
  • Κόψτε τα νυχάκια του περίπου μετά από 30 ημέρες.
  • Καθαρίστε την μυτούλα του με φυσιολογικό ορό για να αναπνέει καλύτερα. Αν το ακούτε να ρουθουνίζει, έχει βουλωμένη μύτη και δεν τρώει καλά απευθυνθείτε στο παιδίατρο σας.
  • Το φτέρνισμα και ο λόξυγκας είναι φυσιολογικά φαινόμενα.
  • Η θερμοκρασία του δωματίου να είναι 18 – 22 C για το τελειόμηνο και λίγο πιο υψηλή για το πρόωρο.
  • Μην γεμίζετε το παιδικό δωμάτιο με παιχνίδια και λούτρινα και να αερίζετε συχνά το δωμάτιο.
  • Το καλοκαίρι ντύνουμε το νεογνό ανάλογα, όσο πιο λίγα ρούχα φοράει τόσο πιο άνετα νιώθει.
  • Μην αφήνετε στο δωμάτιο του νεογνού πολλά άτομα.
  • Μετά το τάισμα σηκώστε το λίγο πιο ψηλά και χαϊδέψτε του την πλάτη για 10 λεπτά μέχρι να ρευτεί.
  • Η θέση για ύπνο είναι πλάγια. Σε περίπτωση χαλαρών ισχίων επιβάλλεται ανάσκελη θέση. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιήστε κάτι για ανασήκωση του στρώματος. Μπρούμυτα μόνο υπό την επίβλεψή σας και με το κεφάλι του στο δεξί πλάι.
  • Όταν το βρέφος πνίγεται, κρατήστε το, με το κεφάλι προς τα κάτω και χτυπήστε ελαφριά την πλάτη του, σκουπίστε του την μύτη από το γάλα.
  • Όταν το μάτι του δακρύζει συνεχώς ενημερώστε το παιδίατρο ίσως να είναι απόφραξη δακρυϊκού πόρου και να χρήζει ιδιαίτερη φροντίδα με μαλάξεις και κολλύρια.
  • Μην καπνίζετε στο σπίτι.
  • Ο μητρικός θηλασμός είναι ότι καλύτερο για το νεογνό χρειάζεται, υπομονή και επιμονή ιδιαίτερα του πρώτους μήνες.
  • Να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι.
  • Μην φυλάτε το μωρό στο πρόσωπο και στα χέρια, μην το πλησιάζετε αν είστε άρρωστη/ος.
  • Αν το μωρό έχει λίγο ίκτερο, φροντίστε να τρώει καλά και να βρίσκεται σε φωτεινό δωμάτιο.
  • Προσπαθήστε να έχετε μια σταθερή ώρα για όλες τις δραστηριότητες.
  • Τα μωρά ηρεμούν ακούγοντας κάποιους χαμηλούς ήχους μουσικής ιδιαίτερα στην περίοδο των κολικών.
  • Τα γεύματα πρέπει να είναι περίπου οχτώ δηλ. ανά 3ωρο. Αν κοιμάται πάνω από 4 ώρες το ξυπνάτε, κυρίως όταν έχει βάρος κάτω από 2,5 kgr.
 • Πώς θα χάσετε βάρος μετά την εγκυμοσύνη

  Μετά τη γέννηση του παιδιού σας θα πρέπει, μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια, να επιστρέψετε στο βάρος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη. Οι περισσότερες γυναίκες χάνουν το ήμισυ του βάρους του μωρού τους περίπου 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό ενώ το υπόλοιπο βάρος χάνεται σε διάστημα λίγων μηνών. Η υγιεινή διατροφή και η καθημερινή άσκηση θα σας βοηθήσουν να χάσετε εύκολα τα επιπλέον κιλά που έχετε πάρει.

  Μην βιάζεστε: Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει από τον τοκετό και την εγκυμοσύνη. Εάν δεν θηλάζετε ξεκινήστε δίαιτα μετά από 4-6 εβδομάδες ενώ αν θηλάζετε, περιμένετε έως ότου το μωρό σας γίνει τουλάχιστον 2 μηνών. Στόχος για την απώλεια βάρους είναι περίπου 1 με 0,5 κιλό την εβδομάδα ή καλύτερα το 1% του σωματικού σας βάρους. Μπορείτε να το καταφέρετε αυτό με την κατανάλωση λιγότερου φαγητού και την ένταξη άσκησης στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

  Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να κόψετε περίπου 500 θερμίδες την ημέρα από την τρέχουσα διατροφή σας. Ποτέ μην πέσετε κάτω από τον ελάχιστο αριθμό των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας.

  Σε καμία περίπτωση μην ακολουθήσετε εσφαλμένες δίαιτες χαμηλών θερμίδων ή διάσημες και χημικές δίαιτες. Θα βλάψουν εσάς αλλά και το μωρό σας στην περίπτωση που θηλάζετε. Επιπλέον, είναι πιθανό να πάρετε τα ίδια ή περισσότερα κιλά σε σχέση με αυτά που έχετε χάσει, όταν πλέον γυρίσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

  Θηλασμός: Εάν θηλάζετε, θα χρειαστεί να χάσετε βάρος με αργό ρυθμό. Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος και συγκεκριμένα να τη μειώσει. Η απώλεια ενός με μισό κιλό την εβδομάδα δεν θα επηρεάσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος ή την υγεία σας.Ο θηλασμός και η παραγωγή μητρικού γάλακτος κάνει το σώμα σας να καίει θερμίδες και θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Εάν είστε υπομονετική, θα εκπλαγείτε με το πόσο βάρος μπορείτε να χάσετε αποκλειστικά και μόνο με το θηλασμό.

  Διατροφή: Οι παρακάτω υγιεινές διατροφικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος με ασφάλεια.Μην παραλείπετε γεύματα. Συχνά, με ένα μωρό στην αγκαλιά, πολλές νέες μητέρες ξεχνούν να φάνε. Αν δεν τρώτε, θα έχετε λιγότερη ενέργεια και θα δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος.Τρώτε 5 με 6 γεύματα την ημέρα, 3 κύρια (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) και 2-3 υγιεινά ενδιάμεσα σνακ (αντί για τρία μεγάλα γεύματα).Τρώτε πρωινό. Ακόμα κι αν δεν τρώτε πρωινό, θα πρέπει να το εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε την ημέρα σας και θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την όρεξη σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.Κόψτε ταχύτητα. Όταν τρώτε αργά το φαγητό σας χορταίνετε με μικρότερη ποσότητα τροφής. Στην αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.

  Επιλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ψάξτε για χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Δεν χρειάζεται να πίνετε πλήρες γάλα ώστε να καλύψετε την παραγωγή του μητρικού γάλατος.Επιλέξτε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς για τα ενδιάμεσα σνακ. Τρόφιμα όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα μούρα, οι μπανάνες, τα καρότα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και το σουσάμι είναι πολύ καλές επιλογές για τα ενδιάμεσα σνακ. Είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες (εκτός από τους ξ. καρπούς) αλλά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.Πίνετε πάνω από 6 ποτήρια νερό την ημέρα. Το νερό βοηθά το σώμα να μεταβολίσει το λίπος και έτσι χάνετε βάρος με μεγαλύτερη ευκολία. Περιορίστε ποτά όπως αναψυκτικά, τυποποιημένους χυμούς και άλλα υγρά με ζάχαρη και θερμίδες.Επιλέξτε βραστά ή ψητά τρόφιμα και όχι τηγανητά.Περιορίστε τα γλυκά, τη ζάχαρη, τους απλούς υδατάνθρακες και τα λιπαρά τρόφιμα.

  Να είστε ρεαλίστριες: Υπάρχει πάντα η περίπτωση να μην επιστρέψετε στο βάρος και το σχήμα του σώματος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη. Για πολλές γυναίκες η εγκυμοσύνη προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο σώμα, όπως για παράδειγμα να έχουν λίγο περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιά ή στους γοφούς. Κάντε τους στόχους σας ρεαλιστικούς σύμφωνα με το νέο σας σώμα.

  Σωματική άσκηση: Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε κιλά. Η άσκηση θα σας βοηθήσει να χάσετε λίπος αντί για μυϊκή μάζα. Δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε χρόνο σε δύσκολες και εξειδικευμένες ασκήσεις. Μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή απλές ασκήσεις με το μωρό σας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε την άσκηση στην καθημερινότητα σας.

 • Θέσεις Θηλασμού

  Υπάρχουν πολλές διαφορετικές στάσεις θηλασμού. Αξίζει να τις δοκιμάσετε όλες, για να βρείτε τι ταιριάζει περισσότερο σε εσάς και στο μωρό σας.

  • Η κλασσική στάση
  • Η σταυρωτή στάση
  • Η στάση του Αμερικανικού ποδοσφαίρου
  • Η ξαπλωτή στάση

  Κλασσική στάση

  Κλασσική στάση

  Προσκόλληση στην κλασσική στάση θηλασμού:

  1. Χαμηλώστε το μωρό στο επίπεδο του στήθους (έτσι δε θα χρειαστεί να σηκώσετε το στήθος).
  2. Κρατήστε το μωρό κοντά στο σώμα σας, καλά στηριζόμενο από το μπράτσο που το αγκαλιάζετε. Ξεκουράστε τα χέρια σας σε μαξιλάρια για στήριξη αν χρειασθεί.
  3. Ευθυγραμμίστε το σώμα του μωρού, έτσι ώστε η θηλή σας να αγγίζει τη μύτη του μωρού.
  4. Αγκαλιάστε τα ισχία του μωρού κοντά στο σώμα σας.
  5. Περιμένετε μέχρι το μωρό να γείρει και να φτάσει τη θηλή. Κάποιες μητέρες χρησιμοποιούν το ελεύθερο χέρι τους για να ασκήσουν ελαφριά πίεση στο στήθος ακριβώς πάνω από τη θηλή. Αυτό βοηθάει τη θηλή να «στοχεύσει» στο πάνω μέρος του στόματος του μωρού.
  6. Προσελκύστε το μωρό από το λαιμό, από τους ώμους και από τα ισχία (το πιγούνι θα αγγίξει το στήθος πρώτα). Το πιγούνι του μωρού θα «κρυφτεί» στο στήθος και η μύτη του θα απομακρυνθεί από τη θηλή.
  7. Αποφύγετε το τράβηγμα του μωρού προς το στήθος τραβώντας το κεφάλι. Αυτό θα κρύψει τη μύτη και θα καλύψει το πρόσωπο του μωρού. Τα χείλη του μωρού θα πρέπει να προεξέχουν.
  Σταυρωτή στάση

  Σταυρωτή στάση

  Προσκόλληση στη σταυρωτή στάση:

  1. Κρατήστε σταυρωτά το μωρό σας, στηρίζοντας με το δεξί χέρι το κεφαλάκι του (για να προσκολληθεί το μωρό στο αριστερό στήθος).
  2. Υποστηρίξτε το μωρό με το δεξί σας βραχίονα. Αγκαλιάστε τα ισχία του μωρού κοντά σας χρησιμοποιώντας το επάνω μέρος του βραχίονα σας. Υποστηρίξτε τη βάση του κεφαλιού του χρησιμοποιώντας το δεξί σας χέρι.
  3. Δώστε σχήμα στο αριστερό σας στήθος με το αριστερό σας χέρι.
  4. Ακουμπήστε με τη θηλή σας τα χείλη του μωρού, ενθαρρύνοντάς το μωρό να γείρει λίγο το κεφαλάκι του για να την πιάσει. Αυτό βοηθάει στο να ανοίξει περισσότερο το στόμα του.
  5. Χρησιμοποιείστε τον αριστερό σας αντίχειρα για να σηκώσετε τη θηλή προς τον ουρανίσκο του μωρού καθώς αυτό πλησιάζει. Αγκαλιάστε το μωρό σας κοντά στους ώμους και στα ισχία.
  6. Μόλις προσκολληθεί, το πιγούνι του μωρού θα κρυφτεί στο στήθος και η άκρη της μύτης του θα απομακρυνθεί από τη θηλή. Τόσο η μητέρα όσο και το μωρό θα πρέπει να μπορούν να κοιταχθούν στα μάτια.
  Στάση του Αμερικανικού ποδοσφαίρου

  Στάση του Αμερικανικού ποδοσφαίρου

  Προσκόλληση στη στάση του Αμερικανικού ποδοσφαίρου:

  1. Στηρίξτε τον ποπό του μωρού κόντρα στην πλάτη της καρέκλας ή ενός μαξιλαριού στο κρεβάτι ενώ κάθεστε (εάν τα πόδια του μωρού είναι τεντωμένα, το μωρό θα σπρώξει μακριά και θα είναι άκαμπτο).
  2. Γυρίστε το σώμα του μωρού προς το δικό σας ενώ η κοιλιά του μωρού ακουμπά στα πλευρά σας.
  3. Σηκώστε το στήθος και «ακουμπήστε» με αυτό τα χείλη του μωρού μέχρι το μωρό να γείρει προς τα εσάς και να φτάσει τη θηλή.
  4. Αγκαλιάστε το μωρό πιέζοντας ελαφρά το λαιμό και τους ώμους του. Γυρίστε το μωρό προς τα μέσα με το πιγούνι να αγγίζει το στήθος. Αυτό επιτρέπει το κεφάλι του μωρού να γέρνει πίσω ελαφρά και έτσι να μπορεί να αναπνέει. Η μητέρα και το μωρό θα πρέπει να είναι σε θέση να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον.
  Στάση στο πλάι, ξαπλωμένη

  Στάση στο πλάι, ξαπλωμένη

  Προσκόλληση στη στάση στο πλάι – ξαπλωμένη:

  1. Ξαπλώστε άνετα στο πλάι (χρησιμοποιείστε μαξιλάρια για την πλάτη σας αν χρειαστεί).
  2. Τοποθετήστε το χαμηλότερο ώμο του μωρού κοντά στα πλευρά σας (ακουμπήστε το κοντά και κάτω στο στήθος σας). Σπρώξτε το μωρό προς το μέρος σας.
  3. Το μωρό πρέπει να είναι «κατηφορικά» στο στήθος σας (η θηλή σας θα πρέπει να αγγίζει το μωρό στη μύτη ή ακόμα και ανάμεσα στα μάτια).
  4. Το μωρό θα αισθανθεί τη θηλή και θα ανασηκωθεί για να τη φτάσει (αυτό θα γείρει τη μύτη μακριά από το στήθος και θα σας επιτρέψει να κοιταχτείτε στα μάτια). Το πιγούνι του μωρού θα είναι «κρυμμένο» στο στήθος.
  5. Κάποια βρέφη χρειάζονται από τη μητέρα τους να διαμορφώσει το στήθος της για να τα βοηθήσει να προσκολληθούν (ειδικά αν το στήθος είναι μεγάλο, πολύ γεμάτο, ή οι θηλές είναι επίπεδες).

  Πόνος κατά τη διάρκεια της προσκόλλησης του βρέφους:

  Είναι συχνό για τις μητέρες να έχουν σχετικά ευαίσθητες θηλές για μερικές ημέρες μετά τη γέννηση του βρέφους.

  • Αν η προσκόλληση του βρέφους πονάει μετά από λίγα δευτερόλεπτα, απομακρύνετε το μωρό και προσπαθήστε ξανά. Βεβαιωθείτε ότι το στόμα του μωρού είναι ορθάνοιχτο, όπως όταν χασμουριέται και φέρτε το μωρό στο στήθος. Όταν προσκολληθεί κατάλληλα, το κάτω χείλος θα πρέπει να είναι γυρισμένο προς τα έξω.
  • Πάντα παρατηρείτε το σχήμα της θηλής όταν το μωρό αφήνει το στήθος. Ένα τσιμπημένο σχήμα είναι σημάδι ότι το κάτω σαγόνι του μωρού κλείνει στη θηλή παρά στο στήθος.
  • Ζητήστε βοήθεια από την μαία σας ή τον γιατρό σας, αν ο πόνος επιμένει ή αισθάνεστε ερεθισμό.
 • Επισκληρίδιος στον Τοκετό

  Η επισκληρίδιος αναισθησία δεν αυξάνει τις καισαρικές ούτε τις επιπλοκές.Η επισκληρίδιος αναισθησία χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για να μειώνει τους πόνους κατά τη διάρκεια του τοκετού. Όμως το κατά πόσο η μέθοδος αυτή μπορεί να έχει κινδύνους αποτελεί επίμαχο θέμα.

  Συγκεκριμένα υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να οδηγεί περισσότερες γυναίκες σε καισαρικές τομές και ότι πιθανόν να παρατείνει τη διάρκεια του τοκετού.Σύμφωνα με ερευνητές από το National Institute of Child Health and Human Development στη Bethesda και το Tripler Army Medical Center στη Χαβάη, η επισκληρίδιος αναισθησία είναι μιαασφαλής μέθοδος, δεν οδηγεί σε περισσότερες γεννήσεις με καισαρικές και δεν δημιουργείπερισσότερες επιπλοκές που να δημιουργούν ανάγκη γέννησης του παιδιού με εργαλεία.Όμως ενδεχομένως μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του τοκετού κατά περίπου 25 λεπτά, χωρίςαυτό να έχει επιπτώσεις για τη μητέρα ή το παιδί.

  Οι γιατροί αυτοί μελέτησαν τα στοιχεία από ένα στρατιωτικό κέντρο τριτοβάθμιας περίθαλψης σε δύο χρονικές περιόδους, σε γυναίκες που γεννούσαν για πρώτη φορά. Η πρώτη περίοδος περιελάμβανε 507 γυναίκες που γέννησαν πριν το 1993, προτού να αρχίσει να εφαρμόζεται η επισκληρίδιος αναιισθησία. Η δεύτερη περίοδος περιελάμβανε 581 γυναίκες που το 84% είχε επιλέξει τη μέθοδο υπό μελέτη κατά το1995.

  Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τον αριθμό των καισαρικών που χρειάστηκαν. Επίσης δεν υπήρχε διαφορά όσον αφορά τον αριθμό δύσκολων τοκετών κατά τους οποίους χρειάστηκε το παιδί να γεννηθεί με εργαλεία εμβρυουλκίας ή με αναρροφητικό εμβρυουλκό (βεντούζα).

  Επίσης δεν χρειάστηκε να χορηγηθούν περισσότερα φάρμακα όπως η ωκυτοκίνη στη δεύτερη ομάδα. Η μόνη πραγματική διαφορά που διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ήταν ότι στις γυναίκες με επισκληρίδιο αναισθησία, η διάρκεια της δεύτερης φάσης του τοκετού, δηλαδή της φάσης της εξόδου, ήτανμεγαλύτερη κατά 25 λεπτά.

  Η παράταση της δεύτερης φάσης του τοκετού, της εξόδου, δεν είχε οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο στό παιδί ή στη μητέρα. Οι γιατροί συμπέραναν μετά από την έρευνα αυτή ότι ο τοκετός με επισκληρίδιο αναισθησι είναι μια ασφαλής μέθοδος χωρίς μεγαλύτερο κίνδυνο για γέννα με καισαρική τομή και χωρίς κίνδυνο για περισσότερες επιπλοκές για τη μητέρα ή το παιδί.

  Οι πληροφορίες που μας παρέχονται από τη μελέτη αυτή είναι σίγουρα σημαντικές. Παρ' όλα αυτά όμως η απόφαση για το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί τελικά είναι εξατομικευμένη και λαμβάνεται μετά από απόφαση του γιατρού και της εγκύου και πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη όλα τα ιατρικά και ψυχολογικά δεδομένα της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

  Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:American Journal of Obstetrics and Gynecology, 2001; 185:128-134, στο τεύχος του Ιουλίου 2001.
 • Βλαστοκύτταρα

  Πολύτιμο δώρο ζωής για το νεογέννητο;

  Τα βλαστικά κύτταρα είναι τα βασικά δομικά στοιχεία που δημιουργούν όλα τα κύτταρα του σώματός μας π.χ. κύτταρα του αίματος, νευρικά κύτταρα, καρδιακά κύτταρα κ.λπ. τα οποία μπορούν να θεραπεύσουν και να αποκαταστήσουν την σωστή λειτουργία του αιμοποιητικού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος ή οργάνων του σώματος.
  Είναι δηλαδή αρχέγονα κύτταρα τα οποία έχουν την ιδιότητα να πολλαπλασιάζονται και να μετατρέπονται σε διάφορα είδη κυττάρων.
  Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την τελευταία δεκαετία, πως το αίμα από τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο του νεογνού (τα οποία συνήθως πετιούνται μετά τον τοκετό), αποτελεί μία πηγή πλούσια από βλαστικά κύτταρα.
  Η φύλαξη και η κρυοσυντήρηση των κυττάρων αυτών, μπορεί να προσφέρει πολύτιμα θεραπευτικά οφέλη στο μέλλον για το ίδιο το παιδί και την οικογένειά του.
  Ακριβώς μετά τον τοκετό, μέσω μίας απολύτως ασφαλούς, απλής, και ανώδυνης διαδικασίας ο γιατρός συλλέγει το αίμα από τον ομφάλιο λώρο.
  Στην συνέχεια, το δείγμα μεταφέρεται στα εργαστήρια, όπου απομονώνονται τα βλαστικά κύτταρα και καταψύχονται.
  Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει ΜΟΝΟΝ μία φορά, δηλαδή την ώρα που έχει μόλις γεννηθεί το παιδί σας.

  Ποιές είναι οι πηγές βλαστικών κυττάρων στον άνθρωπο;

  Υπάρχουν τρεις βασικές πηγές βλαστικών κυττάρων οι οποίες είναι: το αίμα του ομφάλιου λώρου νεογνών, ο μυελός των οστών και, η φτωχότερη πηγή του περιφερικού αίματος ενηλίκων.

  Γιατί είναι σημαντικό να φυλάσσονται σήμερα τα βλαστικά κύτταρα του νεογέννητου;

  Η επιστήμη εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σήμερα πλέον έχει βρεθεί η δυνατότητα χρήσης των βλαστικών κυττάρων για την θεραπεία ενός όλο και αυξανόμενου αριθμού σοβαρών ασθενειών, όπως είναι για παράδειγμα ορισμένες σοβαρές ασθένειες του αίματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και ορισμένων μορφών καρκίνου.
  Mέχρι πρόσφατα, στην περίπτωση κάποιας κακοήθειας του αίματος, όπως π.χ. ορισμένες μορφές λευχαιμίας, οι γιατροί δεν είχαν άλλη επιλογή από την αναζήτηση συμβατού δότη για την μεταμόσχευση μυελού των οστών.
  Στο 30%-50% των περιπτώσεων δεν βρίσκεται κατάλληλος δότης, και ακόμα όταν βρεθεί, οι πιθανότητες είναι μεγάλες για απόρριψη του μοσχεύματος.
  Σήμερα λοιπόν, με την λήψη των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, έχει βρεθεί η πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών.

  Η φύλαξη των βλαστικών κυττάρων του παιδιού σας, παρέχει σημαντικά οφέλη:

  • Η συμβατότητα των κυττάρων είναι 100% για το ίδιο το παιδί και στατιστικά υψηλό για τα άμεσα συγγενικά του πρόσωπα και έτσι, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες απόρριψης (50% πιθανότητα συμβατότητας για τον πατέρα ή την μητέρα και 25% για τα αδέλφια).
  • Δεν υπάρχει απώλεια πολύτιμου χρόνου γιατί η διαθεσιμότητα των κυττάρων είναι άμεση αν και όταν ζητηθούν.
  • Αποφυγή μεγάλων δαπανών γιατί το κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αναζήτηση συμβατού δότη στο μέλλον.

  Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κύτταρα αυτά;

  Εδώ και αρκετά χρόνια η θεραπεία πολλών σοβαρών νοσημάτων του αίματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και κάποιων μορφών καρκίνου, στηρίζεται στη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από αίμα ομφαλίου λώρου.
  Σοβαρές παθήσεις, όπως αιματολογικές, ανοσολογικές και άλλες, μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν με βλαστικά κύτταρα που απομονώθηκαν από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα.

  Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Διάφορες μορφές καρκίνων όπως λευχαιμίες και μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα.
  • Αιματολογικές διαταραχές όπως Δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.α.
  • Σύνδρομα ανεπάρκειας μυελού των οστών.
  • Ανοσοανεπάρκειες.
  • Εκ γενετής μεταβολικά νοσήματα.

  Παράλληλα εντείνονται παγκοσμίως οι πειραματικές προσεγγίσεις και πειραματικές δοκιμές για τη διερεύνηση των ιδιοτήτων τους και της επέκτασης της θεραπευτικής τους χρήσης, σε ασθένειες όπως: Νόσος Alzheimer’s, Νόσος Parkinson’s, Διαβήτης Τύπου 1 και κακοήθεις όγκοι.
  Η πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή βλαστικών κυττάρων ομφαλικού αίματος έγινε στο Παρίσι το 1988 και χάρισε τη ζωή σε ένα πεντάχρονο αγόρι.
  Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων ομφαλικού αίματος σε όλο τον κόσμο με θετικά αποτελέσματα για ένα συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο ευρέως αποδεκτών ιατρικών εφαρμογών.

  Ποιοι γονείς έχουν ακόμη σημαντικότερο λόγο φύλαξης βλαστικών κυττάρων;

  Όλοι οι γονείς ανεξαιρέτως, οφείλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους προσφέρει η επιστήμη σήμερα, εξασφαλίζοντας τη φύλαξη των βλαστικών κυττάρων των παιδιών τους.
  Στις περιπτώσεις οικογενειών με κληρονομικότητα σε αιματολογικές διαταραχές ή ανοσοανεπάρκειες, μια τέτοια ενέργεια είναι ακόμα σημαντικότερη, λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων χρήσης τους.
  Επίσης η φύλαξη βλαστικών κυττάρων του μωρού συνιστάται απόλυτα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, ζευγάρια μικτής εθνικότητας (λόγω δυσκολίας ανεύρεσης συμβατών δοτών) και σε εγκυμοσύνες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση ή υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με χρήση ξένου σπέρματος ή ωαρίου.
  Όμως πρόβλημα υγείας μπορεί να παρουσιαστεί και σε παιδιά από οικογένειες χωρίς βεβαρημένο ιστορικό και υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.Επιβάλλεται λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε περίπτωση.
  Φανταστείτε, να βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να χρειαστεί μεταμόσχευση το παιδί σας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας, και να μην υπάρχει ιστοσυμβατός δότης...

  Τι επιφυλάσσει η έρευνα για τις πιθανές εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων στο μέλλον;

  Εκτός από τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες σημερινές εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων, όπως στις λευχαιμίες, το πολλαπλό μυέλωμα, ορισμένες μορφές αναιμίας, τα λεμφώματα κ.ά., οι επιστημονικές έρευνες εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα.
  Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα για την επέκταση της χρήσης τους σε ένα μεγάλο αριθμό παθήσεων, όπως είναι οι εξής:

  • Καρδειαγγειακά νοσήματα
  • Νόσος Parkinson’s
  • Νόσος Alzheimer’s
  • Μυϊκές Διαταραχές
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Κακοήθεις όγκοι
  • Εγκεφαλικά επεισόδια
  • Σκλήρυνση κατά Πλάκας

  Οι επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περαιτέρω αξιοποίηση των βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου.
  Πρόσφατες κλινικές μελέτες μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων για την αναγέννηση της καρδιάς μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια, ανοίγουν δρόμους για νέες επαναστατικές θεραπευτικές μεθόδους στην αναγεννητική ιατρική.
  Επίσης, η έρευνα εστιάζεται και στον πολλαπλασιασμό του αριθμού των ληφθέντων βλαστικών κυττάρων και στην επιθυμητή διαφοροποίησή τους στο εργαστήριο, ούτως ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω διεύρυνση των θεραπευτικών εφαρμογών.
  Η φύλαξη των βλαστικών κυττάρων του νεογέννητου μωρού αποτελεί παρακαταθήκη για την μελλοντική του υγεία.

 • Κυστική Ίνωση

  Γενικά με την νόσο:

  Η Κυστική Ίνωση ή Κυστική Ινώδης Νόσος ή Ινοκυστική Νόσος (Cystic Fibrosis στα Αγγλικά, Mucoviscidose στα Γαλλικά) είναι η πιο συχνή, παγκοσμίως, κληρονομική θανατηφόρος νόσος της λευκής φυλής, που προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου του εβδόμου χρωμοσώματος και προσβάλλει πολλά ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
  Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η εμφάνιση ιδιαίτερα παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων σε διάφορα όργανα και αδένες του σώματος, κυρίως στα πνευμόνια, με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή πολλών οργάνων και την ανεπάρκεια αυτών.

  Συχνότητα:

  Εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 2000-2500 παιδιά γεννιούνται με κυστική ίνωση και συνολικά 50-60 παιδιά το χρόνο στην Ελλάδα (1 παιδί ανά εβδομάδα περίπου). Το 4-5% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 1 στα 20 έως 25 άτομα θεωρείται ότι είναι φορέας του παθολογικού γονιδίου (περίπου 500.000 Έλληνες είναι φορείς).
  Στην χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 800 ασθενείς ενώ η συχνότερη γονιδιακή μετάλλαξη που παρατηρείται στον ελλαδικό χώρο είναι η χαρακτηριζόμενη ως f508del, η οποία θεωρείται από τις βαρύτερες σε συμπτωματολογία μεταλλάξεις. Συγκριτικά αναφέρεται ότι, παρόλο που στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες, η Μεσογειακή Αναιμία εμφανίζει ποσοστό φορέων περίπου διπλάσιο (8-10%), λόγω της ενημέρωσης και του εκτεταμένου προγράμματος προγεννητικού ελέγχου που έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία 20 χρόνια, οι γεννήσεις ασθενών παιδιών δεν ξεπερνούν τις 5 κάθε χρόνο
  Επομένως, από την άποψη της γέννησης νέων πασχόντων, η Κυστική Ίνωση είναι μακράν η πιο διαδεδομένη κληρονομική νόσος στην Ελλάδα. Κατά εντελώς παράδοξο τρόπο, είναι μια πάθηση μάλλον άγνωστη στην κοινή γνώμη, ενώ, ακόμη και μεταξύ των ιατρών, η εικόνα για τη νόσο είναι ασαφής ή παρωχημένη.

  Επιπτώσεις στην υγεία:

  Η Κυστική Ίνωση είναι πολυσυστηματική νόσος, προσβάλλει δηλαδή διάφορα όργανα του σώματος. Τα κυριότερα συμπτώματα αφορούν το αναπνευστικό σύστημα, το πεπτικό - γαστρεντερικό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην εμφάνιση αλλά και τη βαρύτητα προβλημάτων στους ασθενείς. Ο κάθε ασθενής επηρεάζεται διαφορετικά. Κρίσιμες για την πορεία των ασθενών θεωρούνται οι επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος που καταστρέφουν με την πάροδο του χρόνου τον πνευμονικό ιστό, έχοντας και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των αιτίων θνησιμότητας της νόσου.
  Άλλα συνήθη συμπτώματα είναι ο αλμυρός ιδρώτας με σοβαρό κίνδυνο αφυδάτωσης, η παγκρεατική ανεπάρκεια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα στους άνδρες που εκδηλώνονται ως υπογονιμότητα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να εμφανισθεί μια μορφή διαβήτη (CFRD - Cystic Fibrosis Related Diabetes), καρδιακά προβλήματα (πνευμονική καρδία ή καρδιακή ανεπάρκεια), σοβαρά ηπατικά προβλήματα (κίρρωση), παγκρεατίτιδα, οστεοπόρωση - οστεοπενία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ρινικοί πολύποδες και διάφορες άλλες επιπλοκές.

  Αντιμετώπιση:Από την στιγμή της διάγνωσης, ένας ασθενής με Κυστική Ίνωση πρέπει να παρακολουθείται από εξειδικευμένο γιατρό και να νοσηλεύεται σε εξειδικευμένο κέντρο Κυστικής Ίνωσης. Ο καθημερινός αγώνας των ασθενών απαιτεί προσήλωση και πειθαρχία και σκοπό έχει να διατηρήσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση κυρίως τους πνεύμονες αλλά και τον οργανισμό τους γενικότερα, με φροντίδα και θεραπείες που κύριο στόχο έχουν την πρόληψη και αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων που οδηγούν σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο ασθενής με Κυστική Ίνωση κάνει καθημερινά θωρακική φυσικοθεραπεία και παίρνει κατά περίπτωση ή και μόνιμα διάφορα φάρμακα σε εισπνεόμενη ή πόσιμη μορφή (αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, βλεννολυτικά, βρογχοδιασταλτικά, παγκρεατικά ένζυμα, βιταμίνες, συμπληρώματα, ινσουλίνη, κλπ) τηρώντας ένα αυστηρό ιατρικό πρωτόκολλο φροντίδας. Επίσης, κατά διαστήματα, απαιτούνται νοσηλείες στο νοσοκομείο, συνήθως για τη λήψη ενδοφλέβιας αγωγής. Για ασθενείς με Κυστική Ίνωση που βρίσκονται στα τελικά στάδια αναπνευστικής ανεπάρκειας, μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση πνευμόνων, εφόσον εγκριθεί η ένταξή τους σε λίστα και βρεθεί εγκαίρως το κατάλληλο μόσχευμα, μέσα από χρονοβόρες και πολυδάπανες διαδικασίες. Μέχρι σήμερα μεταμοσχεύσεις πνευμόνων μπορούν να γίνουν μόνο σε Κέντρα του εξωτερικού.

  Η κατάσταση στην Ελλάδα και το Eξωτερικό: Το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών αυξάνεται συνέχεια με την πρόοδο των ιατρικών ανακαλύψεων και σήμερα στις προοδευμένες χώρες της Ευρώπης και στη Βόρειο Αμερική κυμαίνεται από 35 έως 40 έτη. Στα τελικά στάδια της νόσου, αν το επιτρέπει η γενικότερη κατάστασή του ασθενούς με τη σχετική σύμφωνη γνώμη των ειδικών ιατρών, προτείνεται, ως μόνη λύση πια, η μεταμόσχευση πνευμόνων (σε κάποιες περιπτώσεις και καρδιάς) αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το χρόνο ζωής. Με τη σωστή ιατρική παρακολούθηση των ασθενών από οργανωμένα κέντρα αντιμετώπισης της νόσου, που λειτουργούν με ειδική ομάδα πλαισιωμένη από, εξειδικευμένους πάνω στην πάθηση, ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (CF team) και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, μπορεί να βελτιωθεί τόσο η ποιότητα ζωής των ασθενών, όσο και να επιτευχθεί η βελτίωση της υγείας τους, η καλύτερη πρόγνωση και η μακρότερη επιβίωση τους.
  Δυστυχώς, αντίθετα με τα όσα συμβαίνουν στις αναπτυγμένες χώρες στο εξωτερικό, στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει ολοκληρωμένη καταγραφή των ασθενών, το προσδόκιμο επιβίωσης εκτιμάται γύρω στα 20 με 25 έτη. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η έλλειψη υποδομών, εξειδικευμένων κέντρων, αλλά και εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Έτσι, ενώ για κάθε ασθενή είναι απαραίτητο να τηρούνται συγκεκριμένες διαδικασίες φροντίδας και περίθαλψης με συνέπεια και συνέχεια μέσα στον χρόνο, λόγω αυτών των ελλείψεων αυτό δεν συμβαίνει ή γίνεται μόνο αποσπασματικά, με τελικό αποτέλεσμα την γρήγορη επιδείνωση και την πρόωρη κατάληξη πολλών πασχόντων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει και η αδυναμία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με τις ελλείψεις σε φαρμακευτική κάλυψη ή άλλου είδους παροχές που στερεί σε πολλές περιπτώσεις τα όπλα που χρειάζεται ο κάθε ασθενής για τον καθημερινό του αγώνα με την νόσο.

  Πιθανότητες εμφάνισης κυστικής ίνωσης: Για να έχει Κυστική Ίνωση ένα άτομο, πρέπει και οι δύο γονείς του να είναι φορείς και το άτομο να κληρονομήσει δύο ελαττωματικά γονίδια, ένα από κάθε ένα γονέα. Έτσι, κάθε φορά που συλλαμβάνουν παιδί δύο φορείς κυστικής ίνωσης, υπάρχουν οι εξής πιθανότητες:

  • 25% πιθανότητα ότι το παιδί τους δεν θα είναι ούτε ασθενής ούτε καν φορέας.
  • 50% πιθανότητα ότι το παιδί θα είναι φορέας του γονιδίου χωρίς καμία άλλη επίπτωση και
  • 25% πιθανότητα ότι το παιδί θα έχει Κυστική Ίνωση

  Στην περίπτωση που μόνο ο ένας από τους δύο γονείς είναι φορέας του γονιδίου, τότε το παιδί τους, στη χειρότερη περίπτωση, θα είναι φορέας του γονιδίου χωρίς καμία άλλη επίπτωση.

  Πότε συνιστάται ο μοριακός έλεγχος: Σε πολλές πλέον χώρες, με συγκεκριμένες οδηγίες που έχουν εκδοθεί, συνιστάται ο μοριακός γενετικός έλεγχος της ινοκυστικής σε όλα τα ζευγάρια (συνήθως ελέγχεται πρώτα η μητέρα), πριν την εγκυμοσύνη ή πολύ νωρίς στην κύηση. Το βασικότερο στοιχείο του ελέγχου αυτού είναι το ποσοστό των μεταλλάξεων που πρέπει να ανιχνεύεται στον συγκεκριμένο πληθυσμό.
  Λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεων αλλά και της διαφορετικής συχνότητας των μεταλλάξεων στους διάφορους πληθυσμούς-εθνότητες, είναι σχεδόν αδύνατο να σχεδιασθεί μια συγκεκριμένη ομάδα-αριθμός μεταλλάξεων που θα ελέγχονται παγκοσμίως.
  Χαρακτηριστική είναι η οδηγία που εξέδωσε επιτροπή του National Institute of Health (Εθνικού Κέντρου Υγείας της Αμερικής), συστήνοντας έλεγχο σε όλα τα ζευγάρια πριν την εγκυμοσύνη (Watson et al., 2005). Επίσης, τα 2/3 των Ιατρών του Αμερικανικού Συλλόγου Γυναικολόγων (American College of Obstetricians and Gynecologists /ACOG), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2004 (Morgan MA et al., 2004), ελέγχει την πιθανότητα ύπαρξης φορέα της ινοκυστικής νόσου σε όλα τα ζευγάρια που περιμένουν παιδί.
  Με τα σημερινά δεδομένα στη χώρα μας ο ανιχνευτικός έλεγχος πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και σε όσα ζευγάρια πρόκειται να αποκτήσουν παιδί, σε επίπεδο προγεννητικού ελέγχου. Στην τελευταία περίπτωση, ο έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει πρώτα από τη μητέρα, για να διερευνηθεί αν είναι φορέας κάποιας μετάλλαξης της ινοκυστικής νόσου.
  Το επίπεδο της μοριακής διερεύνησης μπορεί να καλύπτει τις 4 γνωστότερες μεταλλάξεις στον ελλαδικό χώρο, που καλύπτουν ένα ποσοστό περίπου 67% των μεταλλάξεων για τα ελληνικά δεδομένα και είναι οι παρακάτω:

  • DF508, με συχνότητα εμφάνισης στην Ελλάδα 54.5%
  • 621+1G>T με συχνότητα εμφάνισης στην Ελλάδα 6.3%
  • G542X με συχνότητα εμφάνισης στην Ελλάδα 3.9%
  • N1303K με συχνότητα εμφάνισης στην Ελλάδα 2.3%

  O μοριακός έλεγχος θα μπορούσε να επεκταθεί και σε ένα μεγαλύτερο πακέτο μεταλλάξεων προς ανίχνευση, αν το ζευγάρι μπορεί να καλύψει το οικονομικό κόστος (κυμαίνεται από 150-250 ευρώ).
  Αν η μητέρα βρεθεί να είναι φορέας κάποιας μετάλλαξης, τότε επιβάλλεται να εξεταστεί και ο πατέρας με διευρυμένο έλεγχο μεταλλάξεων, αφού ο κίνδυνος να γεννηθεί παιδί με τη νόσο αυξάνεται πολύ.
  Σε κάθε περίπτωση συστήνεται πλέον να γίνεται ως ρουτίνα και ο έλεγχος για κυστική ίνωση κατά τον προγεννητικό έλεγχο, ιδανικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

 • Λοιμώξεις Κατά την Εγκυμοσύνη

  Οι λοιμώξεις αποτελούν μέρος της φυσιολογικής μας ζωής. Οι περισσότερες δεν είναι σοβαρότερες σε έγκυες απ΄ότι σε μη έγκυες. Ωστόσο κάποιες λοιμώξεις μπορούν να μεταφερθούν στο έμβρυο ή στο νεογνό με σοβαρές συνέπειες.
  Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή της γυναίκας όπου μερικές λοιμώξεις είναι πιο συχνές απ’ ότι συνήθως και περίοδος κατά την οποία μερικές λοιμώξεις παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για τη γυναίκα ή για το έμβρυο.
  Σ΄ αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τις πιο συχνές και προβληματικές λοιμώξεις που μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη.

  Γρίπη – Κρύωμα – Βήχας: Αποτελούν μικρή απειλή για την εγκυμοσύνη και το μόνο που χρειάζεται είναι ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ωστόσο η έγκυος έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο από επιπλοκές της γρίπης σε σχέση με μη έγκυες γυναίκες.
  Λήψη αρκετών υγρών, ανάπαυση και φροντίδα της γυναίκας, είναι τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρουμε. Ρινικά αποσυμφορητικά είναι ασφαλή αλλά αντιβηχικά φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται με προσοχή. Ασφαλής θεωρείται και η λήψη παρακεταμόλης (Depon). Εάν ο βήχας γίνει παραγωγικός με εκκρίσεις, τότε μπορεί να σημαίνει μικροβιακή λοίμωξη και χρειάζεται λήψη αντιβιοτικών.

  Κολπίτιδες

  Μυκητίαση

  Η εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα μυκητιασικής κολπίτιδας κυρίως από CandidaAlbicans. Ο μύκητας αυτός αποικίζει συχνά τον κόλπο, έως 16% σε μη έγκυες γυναίκες και ως 32% σε έγκυες. Δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα και χρειάζεται θεραπεία μόνο όταν η έγκυος αισθάνεται κνησμό, καύσο ή ευαισθησία στα γεννητικά όργανα. Είναι πιο συχνή στη δεύτερη εγκυμοσύνη αλλά και σε επόμενες εγκυμοσύνες κυρίως κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, του καλοκαιριού, μετά από λήψη αντιβιοτικών και στις γυναίκες με διαβήτη (σάκχαρο). Τοπική θεραπεία συνήθως είναι αποτελεσματική. Θεραπεία με χάπια αντενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη.

  Αιμολυτικός Streptococcus Group-B (GBS)
  Είναι ένα βακτήριο που ανευρίσκεται φυσιολογικά στο 15-20% των εγκύων γυναικών χωρίς να δημιουργεί συμπτώματα. Σε μικρό αριθμό γυναικών μπορεί να περάσει στο μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού, προκαλώντας σοβαρή μόλυνση ή ακόμα και μηνιγγίτιδα. Λόγω της σοβαρότητας της νόσου που προκαλεί στο νεογνό θα πρέπει πάντα να ελέγχεται η ύπαρξή του στο κόλπο της γυναίκας κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης. Η θεραπεία απαιτεί αντιβιοτικά κυρίως κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και πριν.

  Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  Τα χλαμύδια και η γονόρροια μπορεί να μεταδοθούν στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του τοκετού προκαλώντας μολύνσεις στα μάτια. Η γονόρροια είναι αρκετά σπάνια με συχνότητα μικρότερη από 1 στις 1.000 γυναίκες. Τα χλαμύδια είναι πιο συχνά προσβάλλοντας περίπου το 5 % των εγκυμοσύνων. Μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικές λοιμώξεις στο νεογνό ή μολύνσεις ουλών στη λεχώνα. Και οι δύο αυτές λοιμώξεις είναι θεραπεύσιμες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο θα πρέπει να παίρνονται καλλιέργειες και μετά το τέλος της αγωγής για την επιβεβαίωση της θεραπείας.

  Ουρολοιμώξεις: Είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περίπου 1 στις 25 γυναίκες θα υποφέρει από ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη. Συχνό σύμπτωμα είναι το κάψιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης, πόνος χαμηλά στην κοιλιά και συχνουρία. Αυτό το τελευταίο σύμπτωμα δυστυχώς είναι πολύ συχνό στην εγκυμοσύνη και γι’ αυτό δεν είναι αξιόπιστο για τη διάγνωση. Συχνά όμως ουρολοιμώξεις μπορεί να υπάρχουν στην έγκυο γυναίκα χωρίς συμπτώματα και γι’αυτό κάθε μήνα είναι απαραίτητη η Γενική ούρων. Εάν η μόλυνση περάσει στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα) προκαλεί πόνο στη μέση, ναυτία, εμετούς, πυρετό ή ακόμα μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Θεραπεύοντας νωρίς τις ουρολοιμώξεις, μπορούμε να αποφύγουμε τις επιπλοκές τους, που από τις περισσότερο σημαντικές είναι ο πρόωρος τοκετός. Η διάγνωση γίνεται με τη γενική ούρων και την καλλιέργεια ούρων.

  Έρπης γεννητικών οργάνων: Αρχικά παρουσιάζεται με συμπτώματα γρίπης που ακολουθούνται από συμπτώματα στα γεννητικά όργανα και ¨πρήξιμο¨ στους αδένες τις περιοχής. Πολλές φορές η αρχική μόλυνση μπορεί λανθασμένα να διαγνωστεί σαν μυκητιασική κολπίτιδα που προκαλεί κνησμό και πόνο τοπικά. Τα συμπτώματα την πρώτη φορά είναι περισσότερο επώδυνα. Μετά την πρώτη θεραπεία μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά προκαλώντας λιγότερο βαριά συμπτώματα.
  Ο κίνδυνος στην εγκυμοσύνη είναι μεγαλύτερος εάν εκδηλωθεί μετά την 28η εβδομάδα. Μπορεί να μεταδοθεί στο νεογνό κατά τον τοκετό. Επίσης μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή προβλήματα ανάπτυξης στο έμβρυο. Εξαιτίας αυτών συνήθως συνιστάται καισαρική τομή εάν η λοίμωξη αναπτυχθεί μετά την 28η εβδομάδα ή εάν υπάρχει λοίμωξη κοντά στον τοκετό.

  Τοξοπλάσμωση: Το παράσιτο ανευρίσκεται σε ωμό κρέας, σε γάτες και στα κόπρανά τους. Η νόσηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο προκαλώντας συγγενή τοξοπλάσμωση. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά τις γρίπης με πρησμένους αδένες στο λαιμό. Περίπου 30 - 40% των γυναικών με τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη μεταδίδουν τη λοίμωξη στο έμβρυο. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ενώ η πιθανότητα μετάδοσης στο έμβρυο στο 1ο τρίμηνο είναι περίπου 15%. Μπορεί να προκαλέσει αποβολή, γέννηση νεκρού εμβρύου, τύφλωση, εγκεφαλική βλάβη ή και κώφωση. Πρέπει να ελέγχεται τακτικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ η χορήγηση θεραπείας μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στο έμβρυο.
  Προληπτικά μέτρα για την έγκυο είναι το καλό μαγειρεμένο κρέας, καλό πλύσιμο των χεριών, καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών καθώς και των μαγειρικών σκευών.

  Ανεμοβλογιά: Περίπου το 80 - 90% των γυναικών έχουν ανοσία. Ο κίνδυνος για το μωρό είναι κυρίως σε δύο περιπτώσεις:

  1. Εάν η μητέρα νοσήσει πριν από τις 20 εβδομάδες: Μέχρι την 14 εβδομάδα ο κίνδυνος μετάδοσης στο έμβρυο είναι περίπου 0,4% ενώ μεταξύ 14ης – 20ης εβδομάδας είναι περίπου 2%. Εάν η μητέρα πάρει θεραπεία ο κίνδυνος είναι ακόμα μικρότερος.
  2. Εάν η μητέρα νοσήσει (εξάνθημα) μία εβδομάδα πριν από τον τοκετό ή και εντός του μήνα μετά. (απαιτείται περίπου μία εβδομάδα για να αναπτύξει η μητέρα αντισώματα που θα περάσουν στο έμβρυο και θα το προστατεύσουν).

  Κυτταρομεγαλοιός (CMV): Αποτελεί κοινό ιό που προκαλεί νόσο σαν γρίπη. Μόλυνση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο έμβρυο (μικροκεφαλία, κώφωση, νοητική καθυστέρηση, κ.α.). Η πιθανότητα αυξάνεται εάν η έγκυος δεν έχει προσβληθεί στο παρελθόν από τον ιό. Συχνή υπερηχογραφική παρακολούθηση και αμνιοπαρακέντηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.

  Ερυθρά: Εάν η έγκυος μολυνθεί κατά τους πρώτους 4 μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθούν πολύ σοβαρές βλάβες στο έμβρυο (νοητική καθυστέρηση, καταρράκτης, κώφωση, κ.α.). Μετά τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης οι πιθανότητες βλάβης στο έμβρυο μειώνονται πολύ. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος και αμνιοπαρακέντηση.

  Προφυλάξτε τον εαυτό σας και το μωρό σας από τις λοιμώξεις παίρνοντας σωστά μέτρα καθαριότητας, πλένοντας καλά και σωστά τα χέρια σας, αποφεύγοντας την επαφή με άτομα που είναι άρρωστα, αερίζοντας σωστά το σπίτι σας, κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

  Αν όμως παρ΄όλα αυτά αρρωστήσετε, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας άμεσα για πιο σωστή αντιμετώπιση.

 • Τοκετός μετά από Καισαρική Τομή (VBAC)

  Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή μπορεί να επιχειρηθεί, εφόσον η γυναίκα εκδηλώσει την επιθυμία κατά την διάρκεια της κύησης και, αφού προηγουμένως ενημερωθεί έγκαιρα για τις εναλλακτικές λύσεις που είναι διαθέσιμες, αλλά και τις αυστηρές προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατόν να επιχειρηθεί.

  Στην περίπτωση που υπάρχει κάποια από τις λεγόμενες απόλυτες ενδείξεις διενέργειας καισαρικής τομής όπως π.χ. ανώμαλη προβολή του εμβρύου όπως ισχιακή προβολή, το ενδεχόμενο της απόπειρας διενέργειας κολπικού τοκετού αποκλείεται από την αρχή.

  Σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για τον τρόπο του τοκετού έχει ο αριθμός των καισαρικών που έχουν προηγηθεί, το είδος της τομής που έχει γίνει στη μήτρα, καθώς και η ύπαρξη και άλλων γυναικολογικών επεμβάσεων που έγιναν στο παρελθόν στη μήτρα της γυναίκας.

  Η απόφαση για κολπικό τοκετό, μετά από καισαρική τομή, προϋποθέτει πλήρες οργανωμένο μαιευτικό τμήμα με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, προκειμένου να χειριστεί τον τοκετό και να αναγνωρίσει έγκαιρα την ύπαρξη κάποιας επιπλοκής. Τέλος, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να οδηγηθεί η γυναίκα εγκαίρως στο χειρουργείο, αν παρουσιαστεί επιπλοκή.

  Για την εγκυμονούσα που έχει στο ιστορικό της, τουλάχιστον, μία καισαρική τομή ισχύει ειδικό πρωτόκολλο χορήγησης φαρμάκων, κατά τον τοκετό. Η ενίσχυση των ωδινών δεν ενδείκνυται, ούτε η πρόκληση τοκετού με φάρμακα. Πρέπει η επίτοκος κατά την προσπάθεια να είναι συνδεδεμένη συνεχώς με καρδιοτοκογράφο που παρακολουθεί το έμβρυο, ενώ ακόμα και η παραμικρή ένδειξη δυσχέρειας του εμβρύου ή της μητέρας μπορεί να οδηγήσει σε καισαρική τομή.

  Η πιο σοβαρή επιπλοκή του κολπικού τοκετού είναι η ρήξη της μήτρας, που μπορεί να αποβεί μοιραία, αν δεν αναγνωριστεί έγκαιρα. Τα σχετικά χαμηλά ποσοστά ρήξης μήτρας, που αναφέρονται στις έρευνες που δημοσιεύονται, οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο γεγονός πως γίνεται αυστηρή επιλογή των γυναικών που επιτρέπεται να επιχειρήσουν τον κολπικό τοκετό, ή ακόμα και στο γεγονός πως οι επιπλοκές αναγνωρίζονται εγκαίρως και αντιμετωπίζονται με καισαρική τομή, πριν καταλήξουν σε βλάβες όπως η ρήξη της μήτρας.

  Ο κολπικός τοκετός δεν επιτρέπεται να επιχειρηθεί σε όλες τις γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή. Είναι μία διαδικασία που, όταν επιλεγεί, παρουσιάζει αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών έναντι του φυσιολογικού τοκετού ακόμα και σε μία γυναίκα, που δεν έχει υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργική επέμβαση στη μήτρα. Ο Γυναικολόγος που παρακολουθεί την γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι εκείνος που θα την ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα και θα της εξηγήσει τις επιλογές της, προκειμένου, στη συνέχεια, να αποφασίσουν από κοινού ποιος είναι ο ενδεδειγμένος και, ταυτόχρονα, ασφαλέστερος τρόπος γέννησης του παιδιού της.

  Επιδίωξη πάντα είναι να έρθουν στο κόσμο υγιή παιδιά, παρέχοντας την απόλυτη ασφάλεια για την μητέρα.

 • Βασικές Εξετάσεις

  Ο προγεννητικός έλεγχος αφορά ένα σύνολο εξετάσεων που είναι απαραίτητο να γίνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης ή σπανιότερα, πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθειες. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική σειρά εξετάσεων για την ασφάλεια της μητέρας αλλά κυρίως για την ασφάλεια του παιδιού.

  Στον έλεγχο αυτό περιλαμβάνονται εξετάσεις που δείχνουν τη γενική κατάσταση της υγείας της μητέρας και σκοπός είναι ο εντοπισμός προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές κατά την κύηση ή τον τοκετό και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

  Παρακάτω θα βρείτε τις βασικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθεί μια γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος, και είναι ουσιαστικά προληπτικές εξετάσεις που αποσκοπούν στο να διαγνώσουν έγκαιρα κάποιο πρόβλημα στην υγεία της έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπισθεί πριν αυτή μπει στη διαδικασία της εγκυμοσύνης.

  Ο προγεννητικός έλεγχος γίνεται ανώδυνα με αιματολογικές εξετάσεις, εξετάσεις ούρων και πιθανά καλλιέργεια κολπικού υγρού.

  Σημασία των εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου

  • Γενική Αίματος: Ελέγχονται τα αιματολογικά στοιχεία (αιματοκρίτης, αιμοσφαιρίνη, λευκά αιμοσφαίρια κλπ) και αποκαλύπτει την τυχόν ύπαρξη αναιμίας ή κάποιας άλλης πάθησης του αίματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
  • Γενική Ούρων: Ελέγχεται η καλή λειτουργία των νεφρών καθώς και η ύπαρξη κάποιας μόλυνσης, όπως η ουρολοίμωξη, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή.
  • Σάκχαρο: Είναι μία πολύ σημαντική εξέταση που δείχνει την ύπαρξη ή την προδιάθεση για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη.
  • Ουρία: Διαπιστώνεται η καλή νεφρική λειτουργία, καθώς οι νεφροί είναι όργανα που υπερλειτουργούν κατά την εγκυμοσύνη.
  • Σίδηρος Ορού και Φερριτίνη: Διαπιστώνεται η τυχόν έλλειψη σιδήρου, μία συχνή κατάσταση στην εγκυμοσύνη, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα συμπληρώματα αν χρειάζεται.
  • Προγεστερόνη και Οιστραδιόλη: Είναι δύο ορμόνες που "τρέφουν" το έμβρυο στην αρχή της εγκυμοσύνης, μέχρι να ολοκληρωθεί ο πλακούντας και να αναλάβει πλήρως εκείνος την θρέψη του εμβρύου, στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Αν οι ορμόνες αυτές είναι χαμηλές μπορεί η εγκυμοσύνη να σταματήσει.
  • Ομάδα Αίματος και Rhesus: Η ομάδα αίματος είναι σημαντική σε περίπτωση που χρειαστεί μετάγγιση. Εάν η μητέρα έχει Rhesus αρνητικό και ο πατέρας θετικό ίσως υπάρξει ασυμβατότητα στο αίμα της μητέρας και του εμβρύου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνεται μηνιαίος αιματολογικός έλεγχος με Έμμεση Coombs για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών στο έμβρυο.
  • Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης και Τεστ Δρεπανώσεως: Γίνεται έλεγχος για στίγμα μεσογειακής και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας αντίστοιχα. Σε περίπτωση που η εξέταση είναι θετική πρέπει να γίνει έλεγχος του πατέρα ώστε να διαπιστωθεί αν και ο ίδιος έχει στίγμα. Σε αυτή την περίπτωση ελέγχεται το έμβρυο με περαιτέρω εξετάσεις.
  • Αντισώματα CMV (Κυτταρομεγαλοϊού) IgG & IgM: Είναι ένας ιός πολύ επικίνδυνος για το έμβρυο αν μολυνθεί, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο, στο ήπαρ, στο αγγειακό σύστημα, στο νευρικό σύστημα, στους νεφρούς, στο μυελό των οστών και στα επινεφρίδια.
  • Αντισώματα Ερυθράς IgG & IgM: Διαπιστώνεται η ανοσία της μητέρας στην ερυθρά ώστε αν χρειάζεται να γίνει εμβολιασμός και να αποφεύγεται η επαφή με πάσχοντες. Η μόλυνση της εγκύου από τον ιό στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προκαλεί πολύ σοβαρές βλάβες στο έμβρυο, όπως κώφωση, οφθαλμικές και καρδιολογικές βλάβες και νοητική καθυστέρηση.
  • Αντισώματα Τοξοπλάσματος IgG & IgM: Ελέγχεται η ανοσία της μητέρας στο τοξόπλασμα. Πρόκειται για ένα παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρές βλάβες στο έμβρυο (χοριοαμφιβληστροειδίτιδα, διανοητική καθυστέρηση, επιληψία κ.α.) μέχρι και αποβολή. Το τοξόπλασμα δεν αφήνει μόνιμη ανοσία στη γυναίκα όπως και η ερυθρά και γι αυτό θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά στην εγκυμοσύνη ανάλογα με την περίπτωση.
  • HBsAg (Αυστραλιανό Αντιγόνο): Έλεγχος για Ηπατίτιδα Β. Αν η μητέρα είναι θετική επιβάλλεται η άμεση ανοσοποίηση του παιδιού αμέσως μετά τον τοκετό.
  • HCV: Ελέγχεται πιθανή μόλυνση από τον ιό της Ηπατίτιδας C.
  • HIV I & II: Πρόκειται για τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS). Ο ιός μπορεί να μολύνει το έμβρυο είτε κατά την κύηση ή κατά τον τοκετό. Η μόλυνση της μητέρας από τον HIV απαιτεί εξειδικευμένη αγωγή ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στο έμβρυο.
  • VDRL ή RPR: Ελέγχεται τυχόν λοίμωξη από το βακτήριο της σύφιλης ώστε να δοθεί έγκαιρα η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
  • Κυστική ίνωση: Η κυστική ίνωση (CF) είναι μια σοβαρή γενετική (κληρονομική) πάθηση, που αρχικά επηρεάζει το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα πασχόντων ατόμων. Η κυστική ίνωση (CF) αποτελεί το συχνότερο γενετικό νόσημα στη λευκή φυλή, με συχνότητα ετεροζυγωτών (δηλαδή που φέρουν το "στίγμα" της νόσου 1:20-1:25 και συχνότητα ομοζυγωτών (πασχόντων) 1:2500. Σε περίπτωση που η εξέταση είναι θετική στη μητέρα, πρέπει να γίνει έλεγχος του πατέρα ώστε να διαπιστωθεί αν και ο ίδιος έχει το στίγμα. Σε αυτή την περίπτωση ελέγχεται το έμβρυο με περαιτέρω εξετάσεις.
  • Μυκόπλασμα: Βακτήριο που εάν δεν θεραπευτεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

Video Gallery

 • Συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού

  playbutton
 • Είναι επικίνδυνη η εγκυμοσύνη μετά τα 40?

  playbutton
 • Πώς πρέπει να αντιμετωπίζει η γυναίκα το τεστ ΠΑΠ

  playbutton
 • Συνέντευξη του Γυναικολόγου κ. Ανδρέα Κόμη

  playbutton
 • Test Pap Mastou

  playbutton
 • Τοκετός σε Ισχιακή Προβολή

  playbutton