Συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, και μικρές ποσότητες κόκκινου και κατέργασμένου κρέατος αλλά και ραφιναρισμένων δημητριακών, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, αλλά επίσης και τον μετέπειτα κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ και αρτηριακής υπέρτασης.
Η μελέτη βασίστηκε σε υλικό δεδομένων που συλλέχθηκε σε 18 έτη μεταξύ 1989-2011, όπου σχεδόν 4.000 γυναίκες είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study II και είχαν ιστορικό διαβήτη κύησης. Κατά την διάρκεια των 18 ετών της μελέτης, 1.069 γυναίκες εκδήλωσαν υπέρταση.
Οι γυναίκες με την πιο υγιεινή διατροφή είχαν 25% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης, συγκριτικά με εκείνες που έκαναν την λιγότερο υγιεινή διατροφή.